fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Forskare höjer varningsflagg för måttfullt drickande

Publicerad: 6 juni 2017, 23:30

Foto: Thinkstock

Det är inte bara stora mängder alkohol som kan skada hjärnan – även måttliga intag ser ut att vara skadliga. Fynden kommer från en ny observationsstudie publicerad i BMJ.

Ämnen i artikeln:

Demens

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det är känt att exempelvis minnet kan försämras till följd av hög alkoholkonsumtion. Men det råder delade meningar om hur hjärnan påverkas av måttfullt drickande – något som brittiska forskare ville titta närmare på.

I studien ingick 550 personer från Storbritannien som följdes i 30 år. Varje vecka samlades data in för alkoholkonsumtion och deltagarna fick regelbundet utföra kognitiva tester.

Forskarna utgick från att ett standardglas innehöll 8 gram ren alkohol. Ett svenskt standardglas innehåller däremot 12 gram, vilket motsvarar en 33 cl starköl. I Sverige ligger riskgränsen på 24 gram ren alkohol per dag för män och 15 gram för kvinnor.

Enligt resultaten fanns ett samband mellan hög alkoholkonsumtion – över 240 gram ren alkohol eller fler än 30 standardglas i veckan – och nervcellsdöd i bland annat hippocampus. Det är en hjärnregion som har betydelse för minnet och spatial funktion, alltså rumsuppfattning.

Men även personer som drack mellan 14 och 21 standardglas i veckan, vilket motsvarar uppemot 168 gram ren alkohol, hade en tre gånger högre sannolikhet för nervcellsskador i hippocampus. Detta jämfört med nyktra individer. Personer som drack mycket eller måttligt hade också sämre resultat i ett särskilt kognitionstest där de snabbt skulle rabbla ord på en särskild begynnelsebokstav.

Forskarna kunde inte se att små mängder alkohol – max 64 gram ren alkohol i veckan – skyddade mot kognitiv svikt. Detta är något som tidigare forskningsfynd har antytt.

Det är viktiga resultat som presenteras, skriver en brittisk psykiater i en ledarkommentar till studien. Fynden stödjer bilden av att dryckesvanor som anses vara normala har skadliga konsekvenser för hälsan, menar han.

Att studien är av observationstyp är en svaghet med fynden, skriver forskarna. En annan begränsning är att underlaget om alkoholkonsumtion bygger på självrapporteringar och det kan hända att dryckesvanorna har underskattats, menar de.

Personerna var i snitt 43 år gamla, och deras hjärnor undersöktes med en magnetkamera mot slutet av studien. Resultaten justerades bland annat för kön, utbildning, rökning och fysisk aktivitet.

Läs mer i abstract:

Anya Topiwala med flera. Moderate alcohol consumption as risk factor for adverse brain outcomes and cognitive decline: longitudinal cohort study. The BMJ, publicerad online den 6 juni 2017. DOI: 10.1136/bmj.j2353

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev