söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Fyra röster från Ectrims

Publicerad: 13 september 2019, 09:05

Bild 1/4  Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Dagens Medicin har fångat upp några av de tusentals personer som deltar i Ectrims, den europeiska kongressen om multipel skleros, i Älvsjö söder om Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetHallands sjukhusMultipel skleros

LF

Lotta Fredholm

redaktionen@dagensmedicin.se


Anders Svenningsson, överläkare vid Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska institutet:

– Den brännande frågan är hur bra är våra behandlingar kan förhindra långtidskomplikationer, och här tyder nya data tyder på att om de används tidigt, ju bättre går det på lång sikt. Nyss var jag också på en spännande session om tarmflorans betydelse och hur B-celler aktiveras i tarmen. På Ectrims 2010 i Göteborg fanns nog inte en enda session om B-celler, som i dag är våra kelgrisar. Här är frågan hur lågt kan vi gå ner i dos, så att vi inte överbehandlar patienterna. Vid den session som jag strax ska leda kommer David Baker från Bedford University i London att prata om biomarkörer som visar när sjukdomen är under immunologisk kontroll.

Ellen Iacobaeus, neurolog vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och forksare vid Karolinska institutet:

– En viktig ny del är ”real world”-studier, där det går att följa en bredare grupp patienter än i läkemedelsstudierna – här kan vi hitta nya biverkningar, eller se att ett läkemedel fungerar bättre eller sämre för en viss åldersgrupp. Som ordförande i Svenska ms-sällskapet är jag mycket intresserad av nya och mer finjusterade instrument för att mäta neurologiska handikapp, som graden av rörlighet i vristen. Något som också är viktigt, då det påverkar våra patienters vardag, är att bättre kunna mäta kognitiva symtom, som minne och trötthet och även frågan om våra nya läkemedel hjälper mot dessa symtom. Här finns många utmaningar och det kommer sådana sessioner senare i dag som jag ska gå på.

Elizabeth Silbermann, neurolog vid Oregon Health & Science University i Oregon, USA:

– Jag flög in i förrgår så jag är lite jetlaggad, men tycker mötet varit superintressant såhär långt. Det är mitt första Ectrims så jag har aldrig tidigare sett så många människor med en passion för ms under samma tak. Jag är intresserad av synsystemet och då särskilt diagnosen neuromyolitis optica. Där var det intressant att igår höra om de nya läkemedelsbehandlingar som finns och som kan hjälpa denna grupp patienter som tidigare varit underbehandlade. I dag ska jag lyssna på föredrag om sjukdomsmodifierande behandling vid progressiv ms som jag vill lära mig mer om.

Eric Gilland, överläkare i neurologi vid Hallands sjukhus i Kungsbacka:

– Det är spännande med de nya registerstudierna som tydliggör vilken skillnad det har blivit i ms-vården, mellan exempelvis en person som fick diagnosen 1994 jämfört med 2015 – det är en helt annan sjukdom i dag och man blir nästan lite stolt över att vården utvecklats så positivt! Det tar jag med mig till mina patienter. Visst finns risk att hamna i rullstol i dag med, men det finns så mycket bättre behandlingar för att fördröja en sådan utveckling. Jag försöker gå och lyssna på de yngre forskare som presenterar sina originaldata, det är ett sätt för mig som landsortsneurolog att hänga med i vad som händer.

Relaterat material

Världens ms-forskare möts i Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev