tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Glutenintolerans kan öka risken för neuropatier

Publicerad: 12 maj 2015, 13:15

Foto: Thinkstock

Ett förmodat samband mellan glutenintolerans och perifera nervsjukdomar, neuropatier, rapporterades första gången 1966. Nu kommer nya svenska data som stöder detta samband.

Ämnen i artikeln:

BarnsjukdomarCeliaki

Enligt forskarna visar resultaten att patienter med neuropatier där ingen annan uppenbar orsak till neuropati finns bör utredas för glutenintolerans, celiaki.

– Vi har tittat på sambandet tidigare men då i ett något mindre material och med nackdelen att vi bara kunde studera celiakipatienter som vårdats på sjukhus. Det medförde att risken för neuropati kanske överskattades, säger professor Jonas Ludvigsson vid Karolinska institutet som är ansvarig för den nya studien till Dagens Medicin.

Genom att samla in sjukdomsdata på patienter med celiaki från olika register i Sverige, har forskarna nu undersökt sambandet mellan sjukdomen och olika sorters neuropatier. Resultaten visar att personer med celiaki har en 2,5 gångers ökad risk att utveckla neuropatier jämfört med dem som inte är glutenintoleranta. De flesta neuropatier var registrerade som icke-specifika, men trots det kunde forskarna hitta ett samband mellan glutenintolerans och tre specifika neuropatier varav en var kronisk inflammatorisk demyeliniserande polyneuropati som är en autoimmun inflammatorisk sjukdom i perifera nerver.

I studien ingick 28 232 patienter som diagnosticerats med glutenintolerans efter tarmbiopsier mellan åren 1969 och 2008. Varje patient matchades med upp till fem kontroller. Totalt ingick 139 473 matchade kontroller i studien.

Enligt forskarna tyder resultaten på att de två sjukdomarna kan ha samma immunologiska bakgrundsmekanism och menar att fler studier krävs för att utreda dessa mekanismer.

– Vi har i vår studie tittat på celiaki, däremot säger studien inte något om huruvida det är bra eller dåligt att äta gluten för risken att drabbas av neuropati, säger Jonas Ludvigsson.

Häs kan du läsa abstract till studien:

Sujata Thawani med flera. Risk of neuropathy among 28 232 patients with biopsy-verified celiac disease. Jama Neurology. Publicerad online 11 maj 2015. DOI: 10.1001/jamaneurol.2015.0475.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev