söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Goda resultat för behandling vid stroke

Publicerad: 5 april 2017, 21:15

Bild tagen år 2015 för ett tidigare reportage. Personal på Neuroradiologen på Karolinska universitetssjukhuset visar hur man utför en trombektomi. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Fortsatt stöd för banbrytande endovaskulär behandling vid stroke, enligt en studie i the New England Journal of Medicine.


År 2015 kom flera randomiserade studier som visade på goda resultat av trombektomi som endovaskulär behandling vid stroke. Metoden används vid stora proppar och innebär att läkaren via kärl i ljumsken för upp en kateter till kärlet i hjärnan där det är stopp och mekaniskt avlägsnar proppen med hjälp av ett metallnät. Trombektomi blev även utnämnt till årets forskningsnyhet av Dagens Medicin samma år. Idag används metoden på flera sjukhus i landet.

Den aktuella studien var en tvåårsuppföljning på den så kallade Mr Clean-studien där 500 patienter ingick. För att mäta patientens funktionsduglighet användes en så kallad modifierad Rankin-skala som sträcker sig från 0 till 6, där noll innebär inga symtom och sex innebär död.

Resultatet visar att patienter som fick endovaskulär behandling hade fortsatt förbättrad funktion sedan den tidigare tremånadersuppföljningen. Funktionellt oberoende var 37 procent i den gruppen vilket kan jämföras med 24 procent i kontrollgruppen som endast fick medicinsk behandling, vanligen trombolys.

Lucie van den Berg med flera. Two-Year Outcome after Endovascular Treatment for Acute Ischemic Stroke. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 5 april 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1612136 

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev