lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Han vet hur man stärker hjärnan

Publicerad: 28 juli 2016, 13:31

Anders Hansén. Foto: Helen Karlsson

Anders Hansén, psykiater och överläkare vid Sophiahemmet i Stockholm, som skrivit boken ”Hjärnstark” som utkom den här veckan.


Varför har du skrivit boken?

– Om man ser på den forskning som har gjorts på det här området har det presenterats fantastiskt mycket intressant de senaste fem åren. Man kan se vad som faktiskt händer i hjärnan när vi rör på oss. Mitt syfte har varit att skriva om vad som sker i hjärnan vid fysisk aktivitet och vad som är solid forskning på området samt att beskriva det på ett enkelt sätt.

Vad är nytt i boken?

– Folk vet förstås att hjärnan påverkas när vi rör på oss. Det är däremot mindre känt att alla kognitiva förmågor påverkas av fysisk aktivitet och vilka mekanismer som ligger bakom det.

Vad kan vårdpersonal ta med sig av boken?

– Att tänka på att motivera människor till rörelse, inte bara utifrån ett allmänt hälsoperspektiv utan också från ett hjärnperspektiv. Det finns en megahälsotrend där man springer maraton och sportar väldigt mycket. Samtidigt finns det andra som inte rör på sig alls. Det jag vill säga till dem är att det handlar inte om att vara sportig utan det handlar om att huvudet ska fungera så bra som möjligt. Det argumentet går ofta hem hos dem som normalt inte lyssnar på förmaningar om att röra på sig.

Är det någon träningsform som har visat sig vara särskilt bra för hjärnan?

– Utifrån ett hjärnperspektiv är det konditionsträning som har starkast evidens. Promenader är bra, men ska man få full effekt ska man springa i minst 30 minuter tre gånger i veckan.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev