söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Immunglobuliner hjälpte inte mot alzheimer

Publicerad: 8 maj 2013, 05:38

Så har ytterligare ett läkemedel misslyckats med att bromsa Alzheimers sjukdom i en stor studie. Den här gången handlar det om infusion med immunglobuliner.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Förra sommaren presenterades lovande resultat från en mindre oblindad fas 2-studie med läkemedlet Gammagard (humant immunglobulin) vid alzheimer.

Men nu meddelar läkemedelsföretaget Baxter att en fas 3-studie med läkemedlet inte uppnått sitt syfte att minska kognitiv och funktionell försämring hos patienter med mild till medelsvår sjukdom.

Även om studien inte var designad att visa statistiskt säkerställda effekter i undergrupper påpekar företaget att patienter med medelsvår sjukdom och patienter som var bärare av riskgenen ApoE4 tycktes få en viss effekt av en högre dos av Gammagard på kognitiva parametrar.

Nu kommer Baxter att ompröva sin forskning inom alzheimer och bestämma hur man ska gå vidare efter att resultaten i studien är fullständigt analyserade. Övriga studier med Gammagard mot sjukdomen kommer att avslutas, meddelar företaget.

Immunglobuliner, eller antikroppar, som renats fram från friska personers blodplasma, används normalt bland annat hos patienter med brist på egna immunglobuliner. Den möjliga verkningsmekanismen till varför de också skulle kunna ha effekt vid Alzheimers sjukdom har inte klarlagts.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev