lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Inga bevis för omstridd MS-teori

Publicerad: 18 oktober 2012, 09:14

En ny stor studie ger inget stöd för den så kallade CCSVI-teorin, som förbryllat MS‑expertisen och som lett till att en kontroversiell behandling börjat ges i vissa länder.

Ämnen i artikeln:

Multipel skleros

Teorin CCSVI, kronisk cerebrospinal venös insufficiens, går ut på att multipel skleros orsakas av förträngningar i halsvenerna. Detta skulle ge ett försämrat blodflöde från hjärnan, där det i förlängningen skulle uppstå inflammatoriska reaktioner.

Hypotesen lanserades år 2009 av den italienska professorn Paolo Zamboli och har fått mycket mothugg inom forskarvärlden. Inte minst eftersom ingen forskare kunnat upprepa de studieresultat där Zamboni påstått sig se CCSVI hos 100 procent av MS-patienterna, men ingen av kontrollpersonerna.

För att gå till botten med teorin har forskare under ledning av Giancarlo Comi vid Universitetet i Milano, genomfört den hittills största blindade studien på området. Halsvenerna har undersökts med ultraljud hos runt 1 800 personer vid 35 kliniker i Italien. Drygt tusen av dem hade MS och resten hade andra neurologiska sjukdomar eller var friska kontrollpersoner.

Resultaten presenterades nyligen på MS-kongressen Ectrims i franska Lyon – och de gav inget som helst stöd för CCSVI-teorin.

När ultraljudsbilderna granskats både lokalt på sjukhusen och av oberoende experter, kunde man fastslå förekomst av CCSVI hos tre procent av MS-patienterna, och skillnaden jämfört med personerna utan MS var marginell.

Detta blir spiken i kistan för teorin, tror Jan Hillert, neurolog på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Studien är ambitiös och väl utförd. Det är väldigt svårt att inte se den som ett grundskott mot hypotesen, säger Jan Hillert.

Resultaten fick den italienska neurologfederationen att gå ut och slå fast att CCSVI inte är kopplat till multipel skleros, och att den behandling som i spåren av hypotesen börjat ges i vissa länder bör upphöra.

Behandlingen, som av Zamboni kallats ”The liberation treatment”, går ut på att operera förträngningarna och sätta in en kärlvidgande stent för att förbättra blodflödet.

Trots stor skepsis från neurologkåren har intresset bland patienter varit enormt, och svenskar har åkt till bland annat USA och Polen och betalat för att få operationen. I USA och Kanada pågår även kliniska studier där metoden testas.

– Det är dags att säga stopp till dem som ger behandlingen, det är helt orimligt att man forsätter, säger Jan Hillert.

Läs studiens abstract:

Giancarlo Comi med flera. Chronic Cerebro-Spinal Venous Insufficiency (CCSVI) and global venous haemodynamics in multiple sclerosis: the CoSMo study. Abstract på kongressen Ectrims den 13 oktober 2012.

Relaterat material

Nedsatt blodflöde hos långt ifrån alla MS-patienter

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev