söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Inte bättre att ligga raklång vid stroke

Publicerad: 21 juni 2017, 21:01

Foto: Thinkstock

Tillfrisknandet efter en stroke blir inte bättre om patienten ligger ned under det akuta omhändertagandet, enligt den hittills största studien på området.

Ämnen i artikeln:

Stroke

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det diskuteras om huvudets position kan påverka utgången efter en propp eller blödning i hjärnan. Mindre studier har antytt att blodflödet i hjärnans kärl förbättras om patienter ligger ned i stället för att de sitter upp. Men så är alltså inte fallet, enligt ett internationellt forskarlag bakom studien som har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.

I den randomiserade studien ingick fler än 11 000 patienter med en akut stroke. De fick antingen vård liggandes raklånga med ansiktet uppvänt eller så satt de i en position där huvudet var upphöjt i minst 30 grader. Detta skedde kort efter att patienten hamnat på sjukhuset och pågick under minst 24 timmar. Det primära effektmåttet var graden av funktionsnedsättning efter 90 dagar.

Här fanns ingen statistiskt säkerställd skillnad mellan de två grupperna. Forskarna tittade även på risken att dö inom 90 dagar och den var 7,3 procent bland patienter som vårdats liggande. Motsvarande siffra var nästan densamma bland sittande patienter, 7,4 procent.

Resultaten visar inte heller på någon skillnad i antalet allvarliga händelser mellan grupperna, såsom att drabbas av lunginfektioner.

Deltagarna var i snitt 68 år och kom från nio olika länder. Majoriteten hade fått en blodpropp i hjärnan. Funktionsförmågan skattades med en skala som kallas mRS, modified Rankin Scale. Studien leddes från Australien och pågick mellan 2015 och 2016.

Läs mer i abstract:

Craig Anderson med flera. Cluster-randomized, crossover trial of head positioning in acute stroke. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 21 juni 2017. DOI: 10.1056/NEJMoa1615715

Relaterat material

Snabbspår ska rädda liv vid stroke

Fokus på trombektomi i nya riktlinjer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev