onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Kina godkänner nytt alzheimerläkemedel

Publicerad: 5 november 2019, 11:13

Ett nytt läkemedel som påverkar tarmfloran visar gynnsamm effekt på kognitiva funktioner vid Alzheimers sjukdom, enligt en fas 3-studie i Kina. Läkemedlet väntas snart lanseras i landet, rapporterar sajten Endpoint News.

Ämnen i artikeln:

DemensAlzheimerAlzheimers sjukdom

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det har varit notoriskt svårt att utveckla nya läkemedel mot den fruktade demenssjukdomen. Den nu till synes sensationella nyheten kommer bara ett par veckor efter ett annat sensationellt besked på området, nämligen att företaget Biogen omvärderat tidigare avslutade studier med beta-amyloidantikroppen adukanumab.

Det nu aktuella läkemedlet består av sockermolekylen oligomannat, som utvinns ur havsalger. Den påstådda mekanismen vid Alzheimers sjukdom är att läkemedlet ska normalisera störningar i tarmfloran, vilket in sin tur bland annat ska ha gynsamma effekter på en inflammation i kroppen.

I ett pressmeddelande från den 2 november skriver företaget Shanghai Green Valley Pharmaceuticals att patienter som i fas 3-studien lottats till oligomannat förbättrade sin kognition enligt skalan Adas-cog, jämfört med placebo. Effekten syntes redan efter fyra veckor och höll i sig under 36 veckor. Ingen säkerställd effekt syntes dock på flera så kallade sekundära effektmått, enligt Endpoint News.Totalt ingck nästan 900 patienter i studien.

Den svenske alzheimerforskaren Kaj Blennow ser försiktigt på de nya resultaten i en kommentar till Läkemedelsvärlden där han bland annat efterlyser data på biomarkörer vid alzheimer. Han vill invänta ytterligare fas 3-studier som företaget planerar genomföra för att få läkemedlet godkänt på andra marknader.

– Dels får vi då se om det går att upprepa resultaten från den första studien, i Kina, i en större studie i en annan population. Och dels kommer säkerligen även eventuella effekter på alzheimerpatologin att analyseras i en sådan studie, säger Kaj Blennow till Läkemedelsvärlden.

Godkännandet för oligomannat i Kina är så kallat villkorat, vilket innebär att företaget måste inkomma med mer data om långtidseffekter och farmakologi till den kinesiska myndigheten NMPA.

Relaterat material

Alzheimerbomb – utdömt läkemedel fungerar, enligt bolag

”Irrationellt motstånd” mot virusteori bakom alzheimer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev