söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Klartecken för läkemedel mot primärprogressiv ms

Publicerad: 10 november 2017, 14:24

För första gången får nu ett läkemedel grönt ljus av läkemedelsmyndigheten EMA mot en svårare form av multipel skleros, så kallad primärprogressiv sjukdom. Det handlar om det nya läkemedlet Ocrevus (okrelizumab).

Ämnen i artikeln:

EMAMultipel sklerosLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


En studie som Dagens Medicin tidigare har skrivit om har visat att läkemedlet här kunde minska risken för försämring av handikapp. Det har dock diskuterats bland neurologer vilka patienter med primärprogressiv ms som har nytta av behandlingen.

Beskedet som nu har kommit från expertkommittén CHMP vid EMA innebär att indikationen begränsas till tidig sjukdom och där det finns tecken på inflammatorisk aktivitet i hjärnan.

– Det är en stor nyhet att vi nu har en godkänd behandling av den här typen av ms. Det är också ett välkommet besked att bara de som har inflammatorisk aktivitet ska behandlas, eftersom det är dessa patienter som har nytta av behandlingen, säger Jan Lycke, professor i neurologi vid Göteborgs universitet.

EMA ger också Ocrevus rekommendation om godkännande vid så kallat skovvist förlöpande ms, som är den betydligt vanligare och inte lika allvarliga varianten av sjukdomen.

Här har Ocrevus i studier visat sig kunna halvera risken för nya skov, jämfört med en mer konventionell behandling i form av interferon i hög dos.

Läkemedlet består av en monoklonal antikropp som slår ut immunsystemets B-celler. Det är samtidigt en vidareutveckling av ett annat läkemedel, Mabthera (rituximab), som ursprungligen utvecklats mot lymfom. Mabthera har de senaste åren fått en mycket framträdande roll i behandlingen av ms i Sverige, detta alltså utanför godkänd indikation.

– De bägge läkemedlen är mycket snarlika varandra. Nu blir det mycket intressant vad myndigheter och andra organ kommer säga om vi får fortsätta använda Mabthera eller om vi ska gå över till Ocrevus, säger Jan Lycke.

För att Orevus ska få marknadstillstånd måste beskedet från EMA officiellt klubbas igenom att EU-kommissionen.

Bakom både Ocrevus och Mabthera står läkemedelsföretaget Roche.

Stavning på Ocrevus är rättad jämfört med en tidigare version.

Relaterat material

Nytt läkemedel gav effekt på svårbehandlad ms

Nytt läkemedel hade effekt vid ovanlig form av ms

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev