fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

”Köerna beror främst på bristen på neurologer”

Det är en farlig förenkling att skylla alla vårdvalets problem på marknadskrafterna inom vården, skriver neurologen Tor Ansved i en replik till Jonas Lindberg (V).

Publicerad: 12 september 2023, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tor Ansved, docent, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, verksamhetschef Neurology Clinic Stockholm.

Foto: David Bicho


Ämnen i artikeln:

Vårdval

Jonas Lindberg, du skriver att nedläggningen av vårdval neurologi kommer att innebära ett bättre omhändertagande av neurologipatienterna och en förbättrad kompetensförsörjning. Vad baserar du detta på? För mig framstår beslutet som ett önsketänkande med starka ideologiska förtecken.

Jag hade önskat att ett beslut som får så genomgripande konsekvenser hade föregåtts av ett grundligt utredningsarbete och en detaljerad plan för hur verksamheterna ska se ut framöver. Mig veterligt saknas detta. Varken vårdvals- eller sjukhusneurologerna har tillfrågats, vi blev alla tagna på sängen av beskedet.

Läs mer: ”Plånboken ska inte avgöra om du får neurologisk vård”

Du skriver också att vårdvalet lider av stora tillgänglighetsproblem och långa köer. Som du säkert redan vet är detta inte begränsat till vårdvalet utan gäller för neurologin i hela regionen och i stora delar av landet, och beror främst på bristen på neurologer. Det har inget att göra med om vården drivs i privat eller offentlig regi.

Det är en farlig förenkling att skylla alla vårdvalets problem på marknadskrafterna inom vården. Man riskerar då att förbise verkliga orsaker. Du nämner migrän som exempel. Den stora ökningen av patienter med svår migrän som söker vård är en positiv följd av att det de senaste åren kommit nya effektiva behandlingar som i dag endast ges inom specialistvården. Det har gett den här stora patientgruppen möjligheter till markant förbättrad livskvalitet, men tar förstås neurologtider i anspråk.

Jag är helt enig med dig om att plånbokens storlek inte ska avgöra om man får vård eller inte. Men vårdval specialiserad neurologi har inget med privat sjukförsäkring att göra. Inte heller försvinner privata sjukförsäkringar genom en nedläggning av vårdvalet.

Tyvärr har du missat poängen med min ursprungliga debattartikel. Genom utökat samarbete befintliga kliniker emellan kan vi förbättra den i stora delar goda och patientcentrerade vård som bedrivs i dag. Välfungerande verksamheter kan snabbt raseras, men det tar lång tid att bygga upp dem.

Beslut baserade på politisk övertygelse, snarare än på adekvata utredningar och konsekvensanalyser, riskerar att ge negativa effekter på såväl vårdkvalitet som patientsäkerhet.

Jag önskar mig en konstruktiv diskussion och dialog som präglas av saklighet och utgår mer från konkreta utmaningar och mindre från ideologiska visioner. Jag är helt säker på att vi arbetar mot samma mål: patienternas bästa. Jag och mina kollegor vill välkomna dig till ett verksamhetsbesök och fortsatta samtal.

Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, verksamhetschef Neurology Clinic Stockholm

Följ debatten:

1. ”Avvecklingen av vårdval neurologi drabbar utsatta patienter”

2. ”Plånboken ska inte avgöra om du får neurologisk vård”

3. ”Köerna beror främst på bristen på neurologer”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev