Neurologi
Koppling i hjärnan ökar kunskap om alzheimer
Publicerad: 26 februari 2009, 13:15
Amerikanska forskare har upptäckt att naturligt förekommande så kallade prioner i hjärnan är med och orsakar Alzheimers sjukdom.
De nya rönen, som publiceras i veckans nummer av tidskriften Nature, ger en viktig pusselbit för att förstå utvecklingen av alzheimer.
Fyndet handlar om beta-amyloid, den viktigaste beståndsdelen i de senila plack som tros ligga bakom utvecklingen av alzheimer.
Forskare vid bland annat University of California, San Fransisco, USA, har nu i studier på möss sett att beta-amyloid binder till så kallade prion-proteiner som förekommer naturligt i hjärnan.
Det är sedan tidigare känt att sjuka varianter av sådana prioner är med och orsakar exempelvis Creuzfeldt-Jakobs sjukdom, den mänskliga varianten av galna kosjukan.
Men den nya studien visar alltså att beta-amyloid binder till den friska varianten av prionproteinet, som finns ansamlat på cellytan i nervcellsändarna.
Forskarna såg även att det genom att blockera bildningen mellan beta-amyloid och prioner gick att hindra den skada som beta-amyloid orsakar i hjärnan.
Även om resultaten först måste bekräftas hos människan tror artikelförfattarna att upptäckten kan leda till nya behandlingsmöjligheter, där en variant skulle kunna vara att hindra bindningen mellan beta-amyloid och prionproteinet.
Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, är entusiastisk över resultaten.
– En riktig kioskvältare! Det leder fram till nya tankar att designa potentiella läkemedel och det är sådana här artiklar vi behöver, säger han till Sveriges Radios Vetenskapsradion.