måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Lägre cancerrisk för MS-sjuka

Publicerad: 31 mars 2009, 09:46

Människor med multipel skleros, MS, hade lägre risk att drabbas av cancer än de som inte har MS. Det visar en studie har gjorts vid Karolinska institutet i Solna.


Forskarna har använt sig av registerdata från 20 000 personer med diagnosen MS och 204 000 som inte hade diagnosen. Efter 35 år kunde man se att de med MS hade 10 procent lägre risk att drabbas av cancer än de som inte hade MS. Allra tydligast blev dessa resultat hos kvinnor som grupp.

Att den generella risken för att drabbas av cancer är lägre för en MS-sjuk tror forskarna delvis kan bero på levnadssätt. De menar att en MS-patient ofta ändrar sin livsstil efter att diagnosen ställts och lever mer hälsosamt. Forskarna påpekar även att en MS-drabbad vanligtvis har lägre BMI än befolkningen i genomsnitt och sedan tidigare vet man att det finns en koppling mellan kroppsvikt och cancerrisk.

När det gällde vissa typer av cancer var dock förhållandet det omvända. De med MS hade upp till 44 procent större risk att drabbas av cancer i hjärnan eller urinvägarna än de som inte hade sjukdomen.

Att hjärntumörer förekom oftare tror forskarna kan bero på att MS-sjuka oftare går igenom neurologiska undersökningar och att tumörer då upptäcks på ett tidigare stadium än vad som annars är normalt.

Den ökande risken att drabbas av cancer i urinvägarna var förhållandevis liten, mindre än 0,2 procent av de MS-sjuka fick diagnosen vid varje tioårsuppföljning. Forskarna anser att det även här kan finnas en koppling till den ursprungliga sjukdomen.

Studien publicerades online i tidskriften Neurology.

Neurology, publicerad online den 31 mars

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev