söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Läkemedel hjälpte till att reparera skador vid MS

Publicerad: 29 april 2009, 13:03

Läkemedlet Tysabri kan bidra till att reparera nervskadorna hos patienter med multipel skleros, enligt en studie som presenteras på neurologkongressen AAN.

Ämnen i artikeln:

Multipel sklerosLäkemedel

Vid multipel skleros, MS, uppstår skador på myelinet, det skyddande höljet runt nervfibrerna i centrala nervsystemet. Till en början kan myelinet återbildas, men om inflammationen blir för kraftig går skadan inte längre att reparera.

Nuvarande behandlingar mot MS syftar till att dämpa den inflammatoriska aktiviteten och därmed hejda sjukdomsutvecklingen. Men nu pekar en ny studie på att MS-läkemedlet Tysabri (natalizumab), som är godkänt i Sverige sedan 2006, även kan bidra till att bygga upp myelinskiktet kring nervcellerna igen.

– Det är så vitt jag vet första gången man kan visa att det går att öka återbildningen av myelin hos MS-patienter. Det ger ytterligare stöd för att detta är ett bra läkemedel, säger Tomas Olsson, professor och överläkare vid neurologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

I studien fick 62 patienter med skovvis MS eller sekundärprogressiv sjukdom behandling med Tysabri under ett års tid. De jämfördes med 26 patienter som i stället fick behandling med interferon samt 22 friska kontrollpersoner.

Effekterna utvärderades genom att avbilda hjärnan med en känslig magnetkamerateknik, så kallad VWMTR, eller voxel-wise magnetisation transfer ratio.

Resultaten presenteras på den pågående konferensen American Academy of Neurology, AAN, i Seattle, USA. De visar att de patienter som fick Tysabri, till skillnad från dem som fick interferon, hade en ökad återuppbyggnad av myelin efter ett års behandling. Däremot sågs ingen signifikant skillnad i nedbrytningen av myelin mellan de bägge grupperna.

I Tysabri-gruppen ökade dock förekomsten av normal hjärnvävnad i signifikant högre grad än i kontrollgruppen.

– Resultaten tyder på en viss läkningstendens vid behandling med Tysabri. Men det är inte medlet i sig som stimulerar läkningen, utan sannolikt hindrar det inflammationen och ger på så vis utrymme för kroppen själv att läka skadorna, säger Tomas Olsson.

Studien är sponsrad av företaget Biogen Idec som marknadsför Tysabri.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev