söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Längre tid innan sjukdomen försämrades

Publicerad: 9 oktober 2015, 05:30

Ms-patienter som fick läkemedlet daclizumab försämrades inte lika snabbt i sin sjukdom som patienter som behandlades med interferon beta, enligt en studie publicerad i tidskriften New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

Multipel skleros

Daclizumab har tidigare varit godkänt i EU för att förhindra avstötning efter organtransplantation, men drogs 2009 tillbaka av företaget av kommersiella skäl. Nu har läkemedlet i en ny formulering, daclizumab HYP, visat effekt mot skovvis förlöpande multipel skleros när det jämfördes med standardbehandling.

I en randomiserad, dubbelblind fas 3-studie jämfördes behandling med daclizumab med interferon beta hos patienter med skovvis förlöpande ms. Totalt ingick 1 841 patienter som följdes i upp till 144 veckor.

Bland de patienter som behandlades med daclizumab dröjde det längre innan de fick ett skov, det vill säga försämrades i sin sjukdom, jämfört med de patienter som behandlades med interferon beta. Daclizumab gav också färre aktiva lesioner i hjärnan.

Däremot fanns ingen statistiskt signifikant skillnad mellan grupperna när det gällde funktionsnedsättning efter tolv veckors behandling.

Det fanns fler rapporterade händelser i daclizumab-gruppen. Till exempel var infektioner, hudutslag och leverpåverkan vanligare jämfört med gruppen som fick interferon beta.

Studien är finansierad av Biogen och Abbvie Biotherapeutics.

Läs mer i abstract:

Ludwig Kappos med flera. Daclizumab HYP versus Interferon Beta-1a in Relapsing Multiple Sclerosis. New England Journal of Medicine, publicerad online 8 oktober 2015. Doi: 10.1056/NEJMoa1501481

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev