onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Lund testar stamceller mot parkinson – första transplantionen klar

Publicerad: 28 februari 2023, 15:25

Målet med den aktuella-studien är att ersätta förlorade dopaminceller med friska celler som mognar ut till funktionella nervceller i hjärnan. Cellerna på bilden är odlade i forskningslabb.

Foto: Johan Nyman, Lunds universitet

En stamcellsterapi mot Parkinsons sjukdom testas nu på patienter i Lund. Tanken är att ersätta förlorade dopaminceller med friska celler. I mitten av februari genomfördes den första stamcellstransplantationen i projektet.

Ämnen i artikeln:

Lunds universitetParkinsons sjukdom

TN

TT Nyhetsbyrån


"Detta är en viktig milstolpe på vägen mot att utveckla en cellterapi som kan användas för att behandla patienter med Parkinsons sjukdom", säger neurologen Gesine Paul-Visse i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Totalt åtta patienter ska behandlas med cellterapi, och nu bekräftar forskarna att själva transplantationen gått som den ska och att patienten har lämnat sjukhuset.

Cellernas placering har kunnat bekräftas med hjälp av hjärnavbildning. Sedan ska de transplanterade cellerna mogna ut till funktionella nervceller. Resultatet väntas först inom några år, så det är lång väg kvar innan man vet om behandlingen är lyckosam.

Hos parkinsonsjuka förstörs de celler i hjärnan som producerar dopamin och det leder till svårigheter att kontrollera kroppens rörelser.

Patienterna brukar behandlas med läkemedel som ersätter förlusten av dopamin, men dels blir läkemedelsbehandlingen mindre effektiv med tiden, dels orsakar den biverkningar.

Patienterna i den pågående studien kommer från Sverige och Storbritannien, och de har haft diagnosen i minst tio år. I Sverige har cirka 20 000 personer Parkinsons sjukdom.

Forskarna i Lund samarbetar med läkemedelsbolaget Novo Nordisk kring denna forskning.

Läs också: Rejält bakslag för bortrensning av järn vid parkinson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev