söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Misslyckande för ny alzheimerkandidat

Publicerad: 9 januari 2018, 16:00

Motgångarna är många när det kommer till att få fram nya läkemedel mot alzheimer. Foto: Thinkstock

Läkemedelskandidaten idalopirdin kan inte bromsa försämringar i kognition hos patienter med mild eller måttlig Alzheimers sjukdom, enligt nya fynd som publiceras i tidskriften Jama.

Ämnen i artikeln:

AlzheimerAlzheimers sjukdom

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Det är ett väldigt tråkigt besked. Idalopirdin har en intressant verkningsmekanism eftersom den slår mot flera neurotransmittorer som är involverade i sjukdomen. Så självklart fanns förhoppningar på preparatet, säger Maria Eriksdotter, överläkare och professor i geriatrik vid Karolinska institutet.

Motgångarna har varit många när det kommer till att få fram nya potentiella läkemedel mot alzheimer. För ungefär ett år sedan kom ett nytt bakslag för den så kallade amyloidhypotesen i samband med de misslyckade resultaten för antikroppsterapin solanezumab. Och nu grusas även förhoppningen med en annan läkemedelsklass.

Fynden baseras på tre randomiserade fas 3-studier. Idalopirdin hämmar en särskild serotoninreceptor som är involverad i både minne och inlärning. Läkemedelskandidaten visade lovande resultat i en tidigare fas 2-studie, men de nya fynden ger alltså en annan bild.

Fas 3- studierna innefattade fler än 2 500 patienter med mild eller måttlig alzheimer. De lottades till att få idalopirdin eller placebo i kombination med en kolinesterashämmare. Det primära effektmåttet var förbättringar i kognitiv funktion efter 24 veckor, vilket utvärderades med en verifierad skala.

Resultaten visar att idalopirdin inte kunde bromsa försämringar i kognition, jämfört med placebo, under den perioden. Det kan finnas flera orsaker till att resultaten skiljer sig mellan de nya studierna och den tidigare fas 2-studien, menar Maria Eriksdotter.

– I de nya studierna drog man ner dosen för att undvika biverkningar och det kanske var ett misstag. Frågan är om effekten hade blivit annorlunda om dosen varit lika hög som i fas 2-studien, säger hon.

De tre randomiserade studierna i Jama pågick mellan 2013 och 2017. Patienterna var i snitt 74 år och kom från fler än 16 länder.

Läs mer i abstract:

■ Alireza Atri med flera. Effect of Idalopirdine as Adjunct to Cholinesterase Inhibitors on Change in Cognition in Patients With Alzheimer Disease Three Randomized Clinical Trials. Jama, publicerad online den 9 januari 2018: DOI: 10.1001/jama.2017.20373

Relaterat material

Stort bakslag i alzheimerstudie

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev