söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

MS-diagnos på en dag

Publicerad: 20 januari 2016, 13:09

Petra Nilsson, neurolog och chef för MS-teamet på Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Sedan i höstas kan patienter i Region Skåne utredas för MS och få diagnos över en dag, något som tidigare tog flera månader.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneSkånes universitetssjukhusMultipel skleros

Ett nytt snabbspår på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund innebär kortare väntan och snabbare diagnostisering för patienter som utreds för multipel skleros, MS. Utredningen tar en dag och inleds med en röntgen följt av läkarsamtal och lumbalpunktion. I slutet av dagen kan patienten i de allra flesta fallen få en diagnos.

– Nu får patienten i regel komma hit inom 14 dagar. Innan fick patienten oftast vänta längre och efter läkarbesöket beställdes en magnetkameraundersökning för utredning. Det kunde ta allt ifrån en till flera månader innan den undersökningen kom till stånd, säger Petra Nilsson, neurolog och chef för MS-teamet, till Dagens Medicin.

Petra Nilsson är den som initierat snabbspåret och det är oftast hon som avgör vilka patienter som ska kallas till Sus i Lund, efter remiss från vårdcentralen eller akutmottagningen där symptomen oftast upptäcks. För henne har det varit viktigt att få igenom snabbspåret då väntan på utredning är jobbig och frustrerande för både patienter och sjukvårdspersonal, som får ta emot samtal med oroliga patienter.

– Vi satsar speciellt på dessa patienter för att det dels är viktigt på grund av medicinska skäl men också av psykologiska skäl, säger hon.

Under våren kommer projektet att utvärderas. Man hoppas på att dels kunna utveckla systemet dels starta ett liknade snabbspår på Sus i Malmö.

– Hittills har responsen varit god, patienterna har tyckt att det har varit jättebra att få utredningen gjord så pass snabbt och få besked och veta hur man ska förhålla sig. Vi har bara fått positiva besked ännu.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev