söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Munsår kan ge alzheimer

Publicerad: 8 december 2008, 15:30

Munsår kan ge alzheimer

Ett vanligt munsårsvirus föreslås nu kunna orsaka Alzheimers sjukdom.

Ämnen i artikeln:

AlzheimerAlzheimers sjukdom

Kan ett vanligt munsår i samband med en förkylning öka risken för att drabbas av Alzheimers sjukdom?

Brittiska forskare vid University of Manchester tror det i alla fall. Forskarna har upptäckt att 90 procent av de plack som är typiska vid Alzheimers sjukdom innehåller bitar av arvsmassa från herpes simplex-virus, HSV, som kan orsaka munsår i samband med exempelvis en vanlig förkylning.

Forskarna har tidigare visat att en HSV 1-infektion i nervcellerna på möss leder till en deposition av huvudingrediensen i de plack som Alzheimers sjukdom leder till – betaamyloid. De har också visat att herpes simplex virus är vanligt förekommande i hjärnan hos många äldre personer och att de med en viss genetisk faktor har en förhöjd risk att drabbas av Alzheimers sjukdom.

Professor Ruth Itzhaki och hennes kollegor föreslår nu att HSV 1 går in i hjärnan hos äldre människor i samband med att deras immunförsvar försvagas och sedan etablerar en ”slumrande” infektion, som kan aktiveras av stress, immunosuppression och olika infektioner.

Resultatet, enligt Ruth Itzhaki, blir att hjärncellerna skadas och dör och frigör de proteiner som utvecklas till de amyloida placken som är så karakteristiska för sjukdomen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev