måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Näsan avslöjar Creutzfeldt-Jacobs sjukdom

Publicerad: 11 augusti 2014, 12:32

Det går att ställa diagnos på den fruktade Creutzfeldt-Jacobs sjukdom genom att ta prov från luktslemhinnan i näsan, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Om resultaten håller tror forskarna att det mycket lättare ska gå att fastställa vilka patienter som är drabbade av den fruktade demenssjukdomen.

Prov från luktslemhinnan visade nämligen på mycket högre koncentrationer av det skadliga prionproteinet än vad som ses i konventionella tester av ryggvätska. Nästesterna kunde också genomföras snabbare.

De höga halterna av prionprotein i luktslemhinnan indikerar att creutzfeldt-jacob möjligen skulle kunna spridas genom nysningar, skriver forskarna. De påpekar att sådan överföring skett i djurförsök, men att det hittills inte finns några epidemiologiska bevis för att det skett mellan människor.

Medicinska instrument som kommit i kontakt med nässlemhinnan hos patienter skulle dock kunna föra smittan vidare och forskarna efterlyser därför vidare forskning på området.

Läs abstract till studien:

Christina Orrú med flera. A Test for Creutzfeldt–Jakob Disease Using Nasal Brushings. New England Journal of Medicine 2014: 371; 519–29. DOI: 10.1056/NEJMoa1315200.

Relaterat material

Blodtransfusion misstänkt orsak till Creutzfeldt-Jacob-variant

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev