fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Norrbotten ändrar sig inte om Avastin

Publicerad: 3 maj 2018, 07:25

Läkemedelsförsäkringens ställningstagande att inte pröva fall där skador anses ha uppkommit efter bred rekommendation utanför godkänd indikation påverkar inte Norrbottens beslut att använda cancerläkemedlet Avastin vid gula fläcken-sjukan.

Ämnen i artikeln:

Off labelSunderby sjukhusRegion NorrbottenRoche

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Jag uppfattar inte detta som en förändring. Det har aldrig varit aktuellt så vitt jag vet att man skulle få ersättning vid off label-användning av Avastin, säger Gregory Olsson-Lalor, ögonläkare och medicinsk ledningsansvarig vid ögonmottagningen på Sunderby sjukhus utanför Luleå.

Just användningen av Avastin vid ögonsjukdomen våt makuladegeneration, även kallad våta åldersförändringar i gula fläcken, är vid sidan om Mabthera vid multipel skleros det exempel som uppmärksammats mest där läkemedel används brett utanför godkänd indikation i Sverige.

Vid våt makuladegeneration finns två godkända alternativ i läkemedelsklassen VEGF-hämmare, Lucentis och Eylea. Men flera ögonkliniker, främst i norra Sverige, har i olika utsträckning valt att använda cancerläkemedlet Avastin.

Avastin har samma verkningsmekanism som de godkända alternativen. Det är dock billigare och anses av många ögonläkare vara likvärdigt sett till effekt och biverkningar.

Mest ”renlärigt” är ögonmottagningarna i Region Norrbotten där man helt och hållet bara använder Avastin då kostnaden är mycket lägre.

– Om det händer något vid injektion av VEGF-hämmare beror inte det på vilket läkemedel man valt utan på behandlingen som sådan. Och då kan patienten få ersättning via Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag Löf, säger Gregory Olsson-Lalor.

Han tillägger:

– Jag känner inte till något fall där en skada kopplad till Avastin varit uppe i Läkemedelsförsäkringen och då har detta läkemedel använts vid hundratusentals injektioner i hela Sverige.

Enligt uppgift till Dagens Medicin har dock ett sådant fall nyligen varit uppe hos Läkemedelsförsäkringen men då inte prövats med hänvisning till att det användes brett utanför godkänd indikation.

Relaterat material

Debatt: Sätt stopp för förskrivning off label

Off label-förskrivning kan vara riktig 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev