söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ny studie ses som dödsstöt för MS-teori

Publicerad: 10 oktober 2013, 08:07

Kanadensiska forskare har hittat ytterligare bevis för att multipel skleros inte orsakas av förträngda halsvener, i en studie i Lancet.

Ämnen i artikeln:

Multipel skleros

Teorin CCSVI, kronisk cerebrospinal venös insufficiens, går ut på att multipel skleros orsakas av ett sämre blodflöde från hjärnan, vilket skulle bero på förträngda halsvener.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om en studie där forskare inte funnit något stöd för teorin, se artikel här bredvid.

I en ny studie drar nu fler forskare slutsatsen att det är osannolikt att förträngda halsvener spelar roll för uppkomsten av MS.

I studien ingick 65 MS-patienter, 46 av deras friska syskon samt 32 andra kontrollpersoner.

Forskarna undersökte deltagarnas halsvener med både ultraljud och flebografi, som är ett slags röntgenundersökning med kontrastmedel.

Resultaten av flebografin visar att mer än 50-procentigt förträngda halsvener var vanligt hos såväl MS-patienter som övriga deltagare i studien.

Forskarna såg också att bara en patient i respektive grupp uppfyllde kriterierna för CCSVI vid flebografin.

I en kommentar i anslutning till studien i Lancet ses resultaten som dödsstöten för CCSVI-teorin. Det står nu helt klart att det inte är värt att lägga mer resurser på forskning om kronisk cerebrospinal venös insufficiens, enligt bland andra Friedemann Paul, MS-forskare vid Charité -Universitätsmedizin Berlin i Tyskland.

Läs abstract:

Anthony L Traboulsee med flera. Prevalence of extracranial venous narrowing on catheter venography in people with multiple sclerosis, their siblings, and unrelated healthy controls: a blinded, case-control study.  Lancet, publicerad online 9 oktober 2013 doi:10.1016/S0140-6736(13)61747-X

Relaterat material

Inga bevis för omstridd MS-teori

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev