söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Nytt läkemedel hade effekt vid ovanlig form av ms

Publicerad: 9 oktober 2015, 08:55

För första gången i en randomiserad studie har ett läkemedel visat sig kunna bromsa förloppet vid så kallad primär progressiv multipel skleros, där patienter drabbas av långsam fortlöpande funktionsförsämring från sjukdomsstarten.

Ämnen i artikeln:

Multipel sklerosLäkemedel

Enligt ännu opublicerade studieresultat minskade det experimentella läkemedlet ocrelizumab risken att drabbas av en långvarig ökning av handikapp med 24 procent jämfört med placebo.

Försämringen definierades som en ökning av handikapp enligt skalan Expanded Status Scale och som höll i minst tolv veckor.

Andelen av patienter som fick så kallade negativa händelser var ungefär den samma i bägge grupper. Förekomsten av infusionsrelaterade reaktioner var dock högre bland dem som fått ocrelizumab.

Resultaten från studien är hittills kommunicerade i ett pressmeddelande från företaget Roche. I morgon presenteras de på den europeiska ms-kongressen Ectrims i Barcelona.

Totalt ingick 723 patienter i studien som lottades till intravenös infusion av ocrelizumab eller placebo två gånger om året.

Ocrelizumab blockerar proteinet cd20 på immuncellernas yta. Det har därmed samma verkningsmekanism som rituximab, ett läkemedel som redan används utanför godkänd indikation vid behandling av ms.

Primär progressiv ms drabbar runt 10 till 20 procent av patienter med ms. Den vanligaste formen av ms kallas skovvist förlöpande. Där kommer besvärsperioderna i skov.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev