onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Nytt ljus över matvanor och demens

Publicerad: 12 mars 2019, 16:01

Att äta mycket grönsaker gav höga kostpoäng i studien. Foto: Gettyimages

Det finns inget samband mellan kostvanor i medelåldern och risken att få demens senare i livet, enligt ny långtidsdata som publiceras i tidskriften Jama.

Ämnen i artikeln:

Högt blodtryckDemens

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


De nya resultaten baseras på data från fler än 8 200 vuxna personer som var hemmahörande i Storbritannien. Vid studiens start var de i snitt 50 år, och ingen hade några tecken på demens.

Forskarna fann att personer som åt mer onyttigt – såsom friterade och processade maträtter – inte drabbades av demens i högre utsträckning än dem vars kost i stället innehöll frukt, grönsaker och fisk. Uppföljningstiden låg på 25 år i snitt.

Eftersom studien är av observationstyp går det inte att säga vad som är orsak och verkan, skriver forskarna. De lyfter också att underlaget om kost baseras på självrapporterade enkätsvar och det är en svaghet med fynden, anser man.

Resultaten har bland annat justerats för kön, ålder, rökning, fysisk aktivitet och högt blodtryck.

Tidigare forskning på området har visat en tvetydig bild gällande kost och demens. Många av dessa studier har en uppföljningstid som är kortare än tio år vilket kanske inte är idealiskt eftersom den prekliniska fasen av demens kan sträcka sig uppemot 20 år, påpekar forskarna.

I studien användes ett index, Alternate healthy eating index, för att räkna ut särskilda kostpoäng. De som åt mycket av frukt, grönsaker och fibrer fick högre poäng medan exempelvis friterad mat, rött kött och godis resulterade i en lägre poängsumma.

När det gäller subgrupper av personer med en högre risk för demens skulle bilden kunna bli annorlunda när det gäller hälsosam kost, påpekar forskarna.

Läs mer i abstract:

Tasnime Akbaraly med flera. Association of Midlife Diet With Subsequent Risk for Dementia. Jama, publicerad online den 12 mars 2019. DOI: 10.1001/jama.2019.1432

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev