fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Penna i hjärnan missades

Publicerad: 17 december 2008, 14:20

Penna i hjärnan missades Foto: Foto: Photos.com

En 14-årig pojke i snubblade och fick in sin blyertspenna i ögat. Läkarna får kritik, men ingen varning eller erinran, trots att de missat att en del av pennan fanns kvar i pojkens hjärna.


I januari i år föll 14-åringen efter att ha hoppat över en reklamskylt utanför en mataffär i Blekinge. I handen hade han en penna, som i fallet trängde in i tinningloben vid ögat, skriver Sydöstran.

På akuten plockade läkarna bort synliga pennrester från ögat och rengjorde, varefter såret syddes ihop. Pojken stannade för observation över natten, men ingen röntgen gjordes. Två dagar därpå återvände han med huvudvärk, yrsel och feber. Han talade sluddrigt och var stundtals okontaktbar.

 Vid en datortomografi visade sig en fem centimeter lång pennbit ha trängt in i hjärnan. Efter två operationer vid neurokirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Lund var 14-åringen återställd.

 Två läkare kritiseras nu av Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, för att den första undersökningen av pojken inte var tillräcklig och för bristande kommunikation i vårdkedjan. 

 HSAN anser dock att fallets ovanlighet gör att läkarna slipper påföljd.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev