måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Pet-kamera avslöjar medvetande hos komapatienter

Publicerad: 17 april 2014, 10:15

Hjärnavbildning med Pet-kamera är den bästa metoden för att avgöra vilka komapatienter som har chans att återfå medvetandet, enligt en ny studie i Lancet.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Tekniken kan på ett betydelsefullt sätt komplettera dagens beteendebedömningar för att hitta patienter i vegetativt stadium som har potential att tillfriskna på lång sikt, säger Steven Laureys vid universitetet i Liège, Belgien, i ett pressmeddelande från Lancet.

Han och hans forskarkollegor undersökte 126 patienter med svåra hjärnskador som remitterats till universitetssjukhuset i Liège från hela Europa. Patienterna genomgick både undersökning med Pet-kamera och magnetkamera samt konventionella kliniska tester för att bedöma deras grad av medvetande.

Det här första gången som den diagnostiska säkerheten av hjärnavbildningstekniker har testats i den aktuella patientgruppen.

Enligt forskarna var Pet-kamera alltså den bästa metoden för att skilja patienter i ett vegetativt tillstånd utan medvetande om vare sig själva eller omgivningen från patienter med sådant medvetande.

Hos 32 procent av patienterna, som bedömdes vara i vegetativt tillstånd enligt klinisk bedömning med skattningsverktyget Coma Recovery Scale-Revised, fanns någon form av medvetande, enligt undersökning med Pet-kamera.

Forskarna påpekar dock att de inte kan bevisa att de här patienterna har ett medvetande, eftersom det saknas fasta kriterier för vilken typ av hjärnaktivitet som kan räknas som medvetande.

Samtidigt poängterar de att 9 av totalt 13 individer i den här gruppen återfick ett medvetande efter ett år.

Vidare framhåller forskarna att Pet-kameran korrekt angav att fyra kontrollpatienter med så kallat locked in-syndrom hade medvetande. Locked in-syndrom innebär att patienten har intakta högre funktioner men att de är totalförlamade och saknar talförmåga. De kan bara kommunicera med ögonrörelser och blinkningar.

Den eventuella medvetandegraden mättes i magnetkamera genom att patienterna ombads föreställa sig att de gjorde olika aktiviteter, som att spela tennis eller gå i sitt eget hus. Med Pet-kameran jämfördes i stället aktiviteten i olika delar av hjärnan med helt friska kontrollpersoner.

Läs abstract till studien:

Johan Stender och Olivia Gosseries med flera. Diagnostic precision of PET imaging and functional MRI in disorders of consciousness: a clinical validation study. Lancet, publicerad online den 16 april 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)60042-8

Relaterat material

Hjärnskadade får rehabklinik

Svårt hjärnskadade svarade med EEG-apparat

Man i koma kunde svara med hjälp av magnetkamera

Ny metod att mäta medvetandet

Patienter innestängda i sina kroppar kan få ett bra liv

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev