lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Positiva resultat för antikropp mot alzheimer

Publicerad: 26 juli 2018, 10:20

Neuroner med amyloida plack. Foto: Thinkstock

En antikropp mot alzheimer visar på positiva resultat i en studie. Samtidigt störtdyker läkemedelsföretagets aktievärde på Stockholmsbörsen.

Ämnen i artikeln:

Uppsala universitetLäkemedelsföretagAlzheimerAlzheimers sjukdom

JK


På alzheimerkongressen AAIC i Chicago, USA, presenterades under onsdagen resultatet för en fas 2-studie av antikroppen BAN2401, se fakta. Enligt ett pressmeddelande från det svenska läkemedelsföretaget Bioarctic, som ligger bakom antikroppen, visar resultatet på statistiskt signifikanta fördelar och en minskad progression av sjukdomen efter 18 månader. Pet-kameraundersökningar visar också på en minskning av det amyloida placket hos de försökspersoner som fått den högsta dosen av antikroppen jämfört med de som fått placebo.

Under den senaste månaden har Bioarctics aktie rusat på Stockholmsbörsen och gått upp över 300 procent. Under torsdagens handel vände det dock och aktien sjönk med över 50 procent. Resultaten som presenterades kring studien var enligt vissa bedömare inte så starka som marknaden hade hoppats på, medan andra bedömare anser att det snarast är en effekt av att investerarna nu plockar hem vinst.

De företag som Bioarctics har samarbetat med, Eisai och Biogen, har sedan tidigare tappat mellan 10 och 11 procent.

Forskargruppen bakom BAN2401 har letts av Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet. Han befinner sig i Chicago och artikeln kommer att uppdateras med en intervju med honom senare under fredagen.

BAN2401

BAN2401 är humaniserad monoklonal antikropp som selektivt riktar sig mot de toxiska oligomererna/protofibrillerna av amyloid-beta som spelar en central roll för sjukdomsutvecklingen och nervcellstoxiciteten vid Alzheimers sjukdom.

Källa: Bioarctic

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev