Neurologi
Remiss kan krävas för adhd-utredning
Publicerad: 6 september 2019, 12:47
Om förlaget på remisstvång blir verklighet måste alla patienter först bedömas av Region Gävleborg innan en neuropsykiatrisk utredning kan bli aktuell. Foto: Thinkstock
Region Gävleborg vill upphäva valfriheten och införa remisstvång för adhd-utredningar och andra neuropsykiatriska tillstånd.
I Gävleborg vill regionen stoppa patienter från att på eget bevåg vända sig till privata vårdgivare utomläns för utredning av misstänkta neuropsykiatriska tillstånd.
– Stockholm och andra regioner har redan gjort det så det är inga konstigheter. Vi ämnar inte att begränsa det fria vårdvalet. Vi vill att det ska krävas en remiss för att komma ifråga för utredningen, säger Börje Svensson, chefläkare vid primärvården i Region Gävleborg, till Dagens Medicin.
Om förlaget på remisstvång blir verklighet måste alla patienter först bedömas av regionen innan en neuropsykiatrisk utredning kan bli aktuell. Det skulle ge regionen bättre kontroll över hela vårdkedjan, enligt Börje Svensson.
– Vi vill först träffa de här patienterna och bedöma i vår organisation, och informera om för- och nackdelar med att få en bedömning, utredning och uppföljning i en sammanhängande vårdkedja, säger han.
Det innebär dock inte att dörren till privata vårdgivare i andra delar av landet är igenspikad.
– Det är inte säkert att vi har kapacitet att göra alla utredningar. Det kan mycket väl vara så att vi kommer att rekommendera externa aktörer. Men då hänger det ihop med en vårdplanering och kedja för oss och patienten, säger Börje Svensson.
Som så många andra gånger är det också en fråga om pengar. Notan för de neuropsykiatriska utredningar som barn- och ungdomspsykiatrin samt barnhabliteringen i Region Gävleborg köpt landade i fjol på totalt 8,5 miljoner kronor, uppger Gefle Dagblad.
– Det läcker ut ett par miljoner kronor i onödan på det här som inte skapar mervärde för våra patienter, säger Börje Svensson.
Ett problem är inte alla utredningar håller måttet, enligt honom.
– Ibland har patienter eller familjer i sin egen frustration kommit i fråga för utredningar som vi nog egentligen tycker var fel. Ibland har de kommit ifråga för utredning som vi inte tycker håller den nivå vi vill ha på en utredning, och då har vi gjort om utredningen. Det är ett slöseri både med våra resurser och patientens tid, säger Börje Svensson.
Kan det bli aktuellt med remisstvång för fler terapiområden?
– Man ska inte utesluta det. Vi ser att andra regioner har enstaka inskränkningar i den totala remissfriheten. Det har lite grann att göra med vilka aktörer som finns på marknadenm, och kanske suger åt sig patienter där vi tycker att det tendera att antingen bli fel i vårdkedjan eller riskerar att bli en övervård eller vård som vi inte hade kunna prioritera i vår region.
Hälso- och sjukvårdsnämnden väntas fatta beslut om remisskrav vid neuropsykiatriska tillstånd senare i höst, skriver Gefle Dagblad.