söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Rökare drabbas oftare av MS

Publicerad: 31 augusti 2009, 20:00

Rökare drabbas oftare av MS Foto: Foto: Photos.com

Tidigare misstankar om att rökare löper ökad risk att drabbas av multipel skleros bekräftas nu i en större svensk studie. Men snus hade inte samma effekt som cigaretter.

Ämnen i artikeln:

Multipel skleros

Att det kan finnas en koppling mellan rökning och multipel skleros har även tidigare forskning pekat på. Men den nya undersökningen, som presenteras i veckans nummer av tidskriften Neurology, är enligt forskarna den hittills största på området.

Forskarna, som är verksamma vid Karolinska institutet i Solna, har analyserat uppgifter om 902 skandinaver med multipel skleros och 1855 utan MS-diagnos i åldrarna 10 till 70 år. Samtliga deltagare fick svara på ett frågeformulär om tobaksanvändning och andra livsstilsfaktorer.

Det visade sig att de kvinnor som rökte hade 50 procent högre risk att utveckla MS jämfört med kvinnor som inte rökte. Sambandet var ännu tydligare bland män. De manliga rökarna hade dubbelt så hög risk att utveckla sjukdomen jämfört med icke-rökande män. Risken ökade ju mer en person rökte och kvarstod i upp till fem år efter rökstopp.

Forskarna fann även att snus inte verkar vara kopplat till en ökad risk för multipel skleros, vilket talar för att det inte är nikotinet i cigaretterna som bidrar till sjukdomen eftersom ämnet finns även i snus.

Även om det behövs mer forskning för att utreda på vilket sätt rökning ökar risken för MS så har forskarna ett par teorier. En av dessa är att rökningen gör människor mer mottagliga för vissa virusinfektioner, som i sin tur skulle kunna kopplas till en ökad risk för MS. En annan är att rökningen påverkar immunförsvaret negativt hos personer med en genetisk känslighet för MS och på så vis ökar risken att insjukna.

Läs abstract:

Neurology 2009; 73: 696-701

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev