söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Skepsis mot att blodtest kan förutsäga demens

Publicerad: 10 mars 2014, 10:42

Forskare i USA tror sig ha funnit ett enkelt test som kan tala om vilka människor som kommer att utveckla en lättare minnesstörning eller alzheimer. Men den svenske forskaren Kaj Blennow är skeptisk till fynden.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Den nya metoden lanseras i ett kortare brev i tidskriften Nature Medicine. Slutsatsen är att plasmanivåerna av tio stycken fetter med 90 procents säkerhet kan ringa in vilka äldre personer som inom två till tre år kommer att utveckla en mild kognitiv svikt med minnesstörning eller en mildare form av Alzheimers sjukdom.

Forskarna, som bland annat är verksamma vid Georgetown University i Washington DC, anser att testet har klinisk potential. Fördelen skulle vara att metoden är enklare och billigare än dagens hjärnavbildningsmetoder för att hitta patienter med möjliga förstadier till alzheimer.

Kaj Blennow, som är professor och alzheimerforskare vid Göteborgs universitet, ser dock flera frågetecken i studien. Han pekar bland annat på att forskarna ursprungligen undersökt nivåerna av tusentals olika fetter och sedan valt ut tio som de studerat vidare i en begränsad grupp deltagare.

– Med en sådan metod kommer man alltid hitta skillnader, inte minst om man slår ihop variablerna, säger Kaj Blennow.

Han fortsätter:

– Det finns ingen uppenbar hypotes varför dessa tio lipider skulle vara förändrade vid alzheimer. Forskarna spekulerar i att de här fetterna skulle vara tecken på begynnande nedbrytning av nervcellsmembran i hjärnan. Men då borde nivåerna vara förhöjda – inte sänkta som de är i studien.

Kaj Blennow efterlyser nu undersökningar i helt oberoende material, från andra laboratorier och andra länder.

– Det ska bli spännande att se hur dessa fetter påverkas av till exempel vad man ätit, vilken kroppsvikt man har, om man tar kolesterolsänkande läkemedel eller om man har andra sjukdomar med cellsönderfall, säger han.

Läs abstract till studien:

Mark Mapstone med flera. Plasma phospholipids identify antecedent memory impairment in older adults. Nature Medicine, publicerad online den 9 mars 2014. DOI: 10.1038/nm.3466

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev