tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Skrumplever kopplas till stroke

Publicerad: 7 juni 2017, 13:25

Foto: Thinkstock

Personer med skrumplever verkar ha en högre risk för vaskulära komplikationer i hjärnan, enligt en ny observationsstudie i tidskriften Jama Neurology.

Ämnen i artikeln:

Stroke

Det är känt att cirros, skrumplever, kan orsaka blödningar i exempelvis mag-tarmkanalen. Om sjukdomen även kan påverka blodflödet i hjärnan har inte varit lika säkert – men nu kommer alltså fynd som pekar i den riktningen.

Studien innefattade data från fler än en miljon amerikaner, varav 16 000 var diagnostiserade med cirros. Forskarna ville veta om det finns ett samband mellan leversjukdomen och stroke samt om risken var större för vissa strokeformer. Uppföljningen pågick i snitt i fyra år.

Enligt resultaten var den generella risken för stroke 40 procent högre bland patienter som hade cirros. Sambandet var starkast för stroke till följd av blödningar, exempelvis i form av subaraknoidalblödningar som uppkommer under den mjuka hjärnhinnan.

Att patienter med leversjukdomen kan ha en obalans av koaguleringsfaktorer är en möjlig förklaring till bilden som framträder, skriver amerikanska forskare bakom studien. De efterfrågar mer forskning på området för att närmare undersöka kopplingen och bakomliggande sjukdomsmekanismer.

Resultaten justerades bland annat för olika riskfaktorer för stroke, såsom högt blodtryck, diabetes och alkoholintag. Incidensen av stroke låg årligen på mer än 2 procent bland patienter med cirros medan siffran var lägre bland personer utan sjukdomen.

Studien pågick mellan 2008 och 2014. Deltagarna var äldre än 66 år.

Läs mer i abstract:

Neal Parikh med flera. Association between chirrosis and stroke in a nationally representative cohort. Jama Neurology, publicerad online den 5 juni 2017. DOI: 10.1001/jamaneurol.2017.0923

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev