söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Statin kan bromsa svår MS

Publicerad: 19 mars 2014, 00:01

Patienter med en framskriden form av multipel skleros, MS, fick minskad förtvining av hjärnan om de behandlades med en hög dos av det kolesterolsänkande läkemedlet simvastatin, enligt en ny studie Lancet.

Ämnen i artikeln:

Multipel skleros

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Forskare i Storbritannien följde 140 patienter med så kallad sekundär progressiv MS. Det är en mer svårbehandlad fas som brukar uppträda efter den inledande skovvis förlöpande sjukdomsfasen.

Bland de deltagare som lottades till daglig behandling med simvastatin i dosen 80 mg sågs en 43-procentig årlig minskning i hur snabbt hjärnan förtvinade, jämfört med deltagare i kontrollgruppen som fick placebo.

Vidare ledde behandlingen till något minskat handikapp, enligt två sjukdomsmått.

Patienterna följdes i totalt två år och det fanns ingen skillnader i misstänkta biverkningar mellan grupperna.

Forskarna tror att det är de antiinflammatoriska egenskaperna hos statiner som kan ha gett effekt i studien. De varnar dock för att fynden, som främst baseras på MR-undersökning av hjärnan, inte nödvändigtvis leder till en klinisk förbättring. Nu vill forskarna testa behandlingen i större fas 3-studier.

Läs abstract till studien:

Jeremy Chataway med flera. Effect of high-dose simvastatin on brain atrophy and disability in secondary progressive multiple sclerosis (MS-STAT): a randomised, placebo-controlled, phase 2 trial. Lancet, publicerad online den 19 mars 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)62242-4

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev