söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Stockholm rekommenderar Mabthera vid ms

Publicerad: 15 december 2016, 09:52

Läkemedlet Mabthera har i dag försäljningstillstånd för non-Hodgkins lymfom, kronisk lymfatisk leukemi, reumatoid artrit samt kärlinflammationssjukdomarna granulomatos med polyangit och mikroskopisk polyangit. Någon av läkemedelsmyndigheter godkänd indikation för multipel skleros finns inte. Foto: Roche

I 2017 års utgåva av Kloka listan, Stockholms läns landstings lista över rekommenderade läkemedel, får det omdiskuterade off label-läkemedlet Mabthera en framskjuten plats i behandlingen av skovformad multipel skleros.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingMultipel sklerosLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Mabthera (rituximab) anges som förstahandsval vid höginflammatorisk sjukdom och samtidig infektion med JC-virus. För patienter med höginflammatorisk sjukdom utan JC-virusinfektion är Mabthera rekommenderat jämte läkemedlen Tysabri (natalizumab) och Gilenya (fingolimod).

Dagens Medicin har flera gånger uppmärksammat den omfattande förskrivningen av Mabthera vi ms, se länkar nedan. Läkemedlet har på kort tid blivit det mest använda vid sjukdomen, trots att flera andra läkemedel har ett regulatoriskt godkännande för indikationen – något Mabthera saknar.

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen har dock varit ovilliga att ge en tydlig rekommendation om läkemedlet i myndigheternas respektive behandlingsrekommendationer till ms-vården.

Läkemedelskommittén i Stockholms läns landsting ser alltså annorlunda på saken och motiverar sitt tydliga ställningstagande med att läkemedlet visat goda effekter, har en gynnsam biverkningsprofil, har en patientvänlig administration och dessutom har en ”förhållandevis låg kostnad”.

Vissa delar av den nya utgåvan av Kloka listan blev offentliga i dag, den 15 december. En nyhet är att listan nu breddas och tar upp flera läkemedel som används i den mer specialiserade vården. Förutom vid ms gäller detta även till exempel vid psoriasis.

Relaterat material

Därför nobbar Socialstyrelsen Mabthera

Socialstyrelsen ändrar sig igen om Mabthera

Studie stödjer bruk av Mabthera vid ms

Generaldirektör körde över egna experter om ms-läkemedel

Omdiskuterat läkemedel var bäst vid ms

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev