måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Störningar av minnet kartlagda hos schizofrena

Publicerad: 12 mars 2008, 15:58

Minnesproblem hos patienter med schizofreni kan förklaras av att deras hjärnor använder andra områden för att hantera arbetsminne än friska individer, enligt en ny studie.


Det är känt sedan tidigare att schizofrena individer har nedsatt arbetsminne, det vill säga den del av minnet som bearbetar det som händer just nu. I den aktuella studien har forskare vid Vanderbilt University, Nashville, USA, försökt ta reda på orsaken till denna försämrade minnesförmåga hos schizofrena.

Forskarna jämförde en grupp schizofrena patienter och en grupp friska individer som utförde ett test för att aktivera arbetsminnet. Samtidigt studerades försökspersonernas hjärnor med funktionell magnetkameraundersökning, fMRI.

Enligt resultaten som publiceras i nättidskriften PLOS One, fann forskarna skillnader i vilka områden i hjärnan som aktiverades medan minnestestet pågick.

Den största skillnaden var att de friska individerna använde frontala regioner i högra delen av hjärnan. De schizofrena individerna använde däremot ett större nätverk i båda hjärnhalvorna.

– Detta pekar på att friska använder ett fokuserat nätverk för specifika minnesfunktioner, medan schizofrena verkar behöva använda ett mer diffust och bredare nätverk för att uppnå samma mål, säger Sohee Park, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande på nyhetstjänsten Eurekalert.

Resultaten i magnetkameraundersökningen bekräftades i en undersökning med så kallad near infrared spectroscopy, NIRS. Forskarna menar därför att denna metod är lovande för att studera schizofreni.

Vid undersökning med NIRS mäts skillnader i koncentrationer av hemoglobin i blod, vilket till exempel kan spegla hjärnaktivitet. En fördel jämfört med magnetkameraundersökning är att den undersökta personen inte behöver ligga i en tunnel, vilket kan uppfattas som obehagligt.                Plos One, publicerad online den 12 mars

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev