onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Strokevård direkt i ambulansen

Publicerad: 25 september 2015, 09:05

Foto: Fredrik Naumann/Felix Features

En av världens tre strokeambulanser finns i Norge, den är utrustad med röntgen för att strokepatienter ska få snabb diagnos och tidig behandling.

Ämnen i artikeln:

Stroke

Strokeambulansen är ett forskningsprojekt i Norska Östfold. Bilen är utrustad med datortomografi, CT, som gör det möjligt för ambulanspersonalen att göra en hjärnröntgen och ställa diagnos redan innan patienten kommer in till sjukhuset.

– Vi tänker också att man i framtiden kan ge blodpropplösande behandling i bilen, säger Christian G Lund, överläkare på Rikshospitalet i Oslo.

Inspirationen kommer från Berlin i Tyskland och Huston i USA. Ambulanserna där är utrustade med läkare som är specialiserade på neurologi och röntgen. Men Norges ambulans skiljer sig från övriga. Christian G Lund menar att det inte är rimligt för ett litet land som Norge och Sverige att ha en neurolog eller röntgenläkare i ambulansen. Den i Östfold bemannas därför av existerande personal från Norsk Luftambulans, som består av anestesiläkare och anestesisjuksköterskor. Bilen är enligt Christian G Lund ett forskningslabb och tanken är att se om detta går att integrera i ambulanshelikopter framöver.

– Om vi ska få en nationell spridning så måste vi lära anestesiläkarna att ställa diagnoserna och vara de som också i framtiden kan ge behandling. Vi har lagt mycket tid på att lära upp läkarna i luftambulansen. Och forskar på om detta är möjligt.

Genom att hjärnröntgen görs i ambulansen kan patienterna triageras och föras till rätt instans direkt. De som exempelvis har en kraftig blödning kan åka direkt till neurokirurgen i Oslo, i stället för att göra ett stopp på det lokala sjukhuset. Detta bidrar också till en mer jämlik vård över landet, menar Christian G Lund.

En snabbare diagnostisering och tidiga vårdinsatser kan minska skadorna på hjärnan vid stroke. Detta kan sin tur förkorta sjukhusvistelsen och rehabiliteringstiden för patienten. Hittills har strokeambulansen väckt stort intresse, men också mötts av en del skepsis kring kostnaderna och frågor om praktiskt genomförande. Strokeambulansen har kostat omkring fem miljoner att köpa och tolv miljoner i driftkostnader per år.

– Det är ett dyrt projekt. Men återigen, detta är ett forskningsprojekt, tanken är inte att Norge ska ha hundra strokeambulanser.

Kostnaderna delas mellan Rikshospitalet i Oslo, sjukhuset i Östfold och Norsk Luftambulans.

Faktaruta

Stroke är ett samnilgsnamn för hjärninfarkt och hjärnblödning.

Sjukdommen drabbar omkring 30 000 svenskar varje år och är en av våra stora folksjukdommar.

Av de som drabbas av stroke har cirka 85 prcent fått en hjärninfarkt och cirka 15 procent har fått en hjärnblödning.

Stroke är den sjukdom som kräver flest vårddagar inom somatisk sjukvård och beräknas kosta samhället drygt 18 miljarder kronor per år

Lika många kvinnor som män får stroke. Medelåldern för att drabbas är 75 år, men en femtedel av de drabbade är under 65 år.

Rehabilitering kan göra att många förlorade funktioner återfås. Många lider däremot av av dolda funktionsnedsättningar som till exempel extrem trötthet, depression, yrsel, synfältsbortfall, nedsatt minne, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar med flera.

Källa: Strokeförbundet

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev