söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Substans ska ge naturlig sömn

Publicerad: 4 december 2012, 15:42

En ny behandlingsmetod mot sömnsvårigheter ger lovande resultat i en klinisk prövning.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den nya substansen suvorexant är en så kallad orexinantagonist med en helt annan verkningsmekanism än klassiska sömnläkemedel. I stället för att påverka det centrala nervsystemet för att framkalla sömn, hämmar det frisättningen av peptidhormonet orexin som hjälper till att hålla oss vakna. På så vis ska suvorexant bana väg för den naturliga sömnen, är tanken.

En studie som publiceras i Neurology pekar mot att det fungerar. Totalt ingick 254 patienter med långvariga sömnproblem som inte bottnade i någon fysisk eller psykisk sjukdom. Deltagarna, som övervakades i sömnlaboratorium, tog antingen först suvorexant i fyra veckor och därefter placebo lika länge, eller vice versa. Varken deltagarna eller försöksledarna visste vilken behandling som användes under vilken period.

Enligt resultaten förbättrade suvorexant patienternas så kallade sömneffektivitet – ett mått som speglar mängden sömn under en åttatimmarsperiod – med mellan 5 och 13 procent jämfört med placebo.

Studien är finansierad av Merck, som står bakom suvorexant och som nu har ansökt om att få läkemedlet godkänt hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Inga allvarliga biverkningar visade sig. Totalt valde fyra personer att hoppa av studien på grund av obehag men av dessa tillhörde tre placebogruppen vid tillfället.

Orexin är en nyckelspelare i kroppens reglering av aptit och vakenhet. Brist på orexin kan leda till sömnrubbningssjukdomen narkolepsi där den drabbade plötsligt faller i sömn utan att vilja det. Det har funnits vissa farhågor om att suvorexant skulle kunna leda till viktökning på grund av påverkad aptit, men i den studie som nu presenteras sågs inga tecken på detta, skriver artikelförfattarna. Inte heller sågs några tecken på narkolepsi eller liknande symtom hos deltagarna.

Författarna konstaterar också att de största svagheterna med studien är att den var ganska liten, att den pågick under en kort tidsperiod och att samtliga deltagare var under 65 år.

Läs abstract:

Joseph Herring med flera. Orexin receptor antagonism for treatment of insomnia – a randomized clinical trial of suvorexant. Neurology 2012;79:2265-2274.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev