söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Svensk prisas för ms-forskning

Publicerad: 11 september 2019, 13:13

Tobias Granberg prisas i samband med ms-kongressen Ectrims i Stockholm.

Tobias Granberg, ST-läkare i radiologi på Karolinska universitetssjukhuset får vara med och dela på en miljon euro för sitt innovationsprojekt där magnetkamera utnyttjas för bättre ms-vård.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetMultipel skleros

Tobias Granberg som också är forskargruppledare vid Karolinska institutet, prisades i går för sitt projekt att förbättra diagnostik, uppföljning och utvärdering av läkemedelseffekter vid multipel skleros, ms med hjälp av magnetkamera.

Han fick tillsammans med två andra vinnare dela på en miljon euro när han tilldelades Merck Grant för multiple sclerosis innovation. Priset delades ut under en ceremoni i Stockholms stadshus i samband med Europas största kongress inom multipel skleros, Ectrims, som pågår på Stockholmsmässan i veckan.

De nya teknikerna för magnetkamera som Tobias Granberg och hans forskningsgrupp använder gör det möjligt att med hjälp av vanliga magnetkameror mäta mängden myelin och nervceller i hjärnan. På så sätt kommer man att mer noggrant och objektivt kunna karaktärisera olika typer av ms-förändringar och följa hur de förändras över tid, enligt ett pressmeddelande.

– Det ger också bättre möjligheter att kunna studera effekterna av nya ms-behandlingar som ger hopp om att förbättra kroppens förmåga att reparera och återskapa myelin, vilket kan förebygga långvariga funktionshinder, säger Tobias Granberg, enligt pressmeddelandet.

Studien ska pågå i två år.

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev