måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Telemedicin gav kortare tid till strokevård

Publicerad: 9 december 2015, 09:06

Foto: Thinkstock

Att låta en neurolog konsultera mobila stroketeam via videolänk gjorde att personer med stroke kunde få trombolys mycket snabbare, visar en ny studie.


Mobila stroketeam kan göra att patienter med ischemisk stroke kan diagnosticeras snabbare och därmed också får trombolys tidigare. En tidigare studie har visat att användandet av en specialutrustad ambulans i snitt gav strokepatienter vård 40 minuter tidigare.

Många mobila stroketeam inkluderar en neurolog, men i Cleveland använder man telemedicin för att efter datortomografi rådgöra med en neurolog om patienten ska få trombolys. Detta har utvärderats i en ny studie i Jama Neurology.

Det visade sig att 99 av 100 patienter kunde utvärderas på rätt sätt. Vid ett tillfälle fick man inte kontakt med neurologen, men det berodde på att personalen i strokeambulansen glömde att slå på strömmen. I ytterligare sex fall så bröts videosamtalet, men de avbrotten varade mindre än en minut och påverkade inte vården.

I snitt tog det 13 minuter från att strokeambulansen nådde patienten tills genomgången datortomografi och 32 minuter till dess att trombolys gavs. En klar tidsvinst när man jämförde med patienter på akuten. Där tog det i snitt 18 minuter till datortomografi och 58 minuter till trombolys.

Forskarna konstaterar att med hjälp av telemedicin kan en neurolog hjälpa flera mobila strokeenheter samtidigt, vilket kan leda till fler mobila stroketeam som täcker ett större område.

I en ledarartikel påpekar författarna att det är brist på neurologer och att telemedicin skulle kunna vara ett sätt att ge fler prehospital strokebehandling. Samtidigt tar de upp att det är viktigt att kunna visa att metoden är kostnadseffektiv och efterlyser därför fler studier.

Läs mer i abstract:

Ahmed Itrat med flera. Telemedicine in Prehospital Stroke Evaluation and Thrombolysis. Taking Stroke Treatment to the Doorstep. Jama Neurology, publicerad online 7 december 2015. Doi: 10.1001/jamaneurol.2015.3849

Relaterat material

Strokevård direkt i ambulansen

Strokeambulans gav snabbare vård

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev