Neurologi
Ultraljud i huvudet kan lindra skakningar
Publicerad: 15 augusti 2013, 09:57
Foto: Insightec. MRI-utrustning och en hjälm-lik anordning som används vid den högintensiva ultraljudsbehandlingen.
Högintensivt ultraljud som ges genom skallbenet kan minska skakningar, så kallad essentiell tremor. Det antyder en liten studie i New England Journal of Medicine.
Ämnen i artikeln:
UltraljudTillståndet är en neurologisk rubbning som innebär rytmiska skakningar, oftast i händerna men ibland drabbas exempelvis benen, huvudet eller bålen. Ungefär hälften av patienterna blir inte hjälpta av dagens läkemedel, och ett alternativ för dem är en operation som går ut på att förstöra en viss del av hjärnstrukturen talamus, som är involverad i uppkomsten av skakningarna.
Många patienter vill dock inte genomgå ett så pass invasivt ingrepp, enligt amerikanska och israeliska forskare. De har nu i stället testat att utföra behandlingen med ultraljud utan att huvudet behöver öppnas upp.
Rätt område av talamus identifieras med hjälp magnetisk resonanstomografi, MRI, varefter högintensivt ultraljud skickas genom skallbenet för att förstöra den aktuella hjärnstrukturen.
Metoden testades hos 15 patienter med allvarlig essentiell tremor som inte blivit hjälpta av läkemedel. Ett år efter behandlingen hade skakningarna i händerna minskat från 20,4 till 5,5 poäng på en skala för tremor, där 160 poäng innebär mest skakningar. Skakningarna totalt sett i hela kroppen hade minskat från 54,9 till 24,3 på skalan. Patienterna uppgav även att deras livskvalitet förbättrats.
Biverkningar som förekom var påverkan på bland annat känsel, tal- och rörelseförmåga – i de flesta fall övergående men fyra patienter fick bestående domningar i ansikte eller fingrar.
Forskarna skriver att deras studie har flera brister, bland annat att den inte var blindad och att det därför finns en risk för placeboeffekt. De betonar att metoden nu behöver utvärderas i större, randomiserade studier.
Studien har finansierats av stiftelsen The focused ultrasound surgery foundation och företaget som tillverkar utrustningen som används vid behandlingen.
Läs studiens abstract:
HANNA ODELFORS