söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Underlag saknas för kunskapsstöd vid ME

Publicerad: 21 december 2018, 13:37

Foto: Photos.com

Det blir inget kunskapsstöd eller stöd för sjukskrivning för sjukdomen ME/CFS i nuläget. Det finns varken vetenskapligt underlag eller tillräcklig samsyn för det, enligt Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSBU

I våras fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att se över kunskapsläget för kroniskt trötthetshetssyndrom, ME/CFS, och bedöma förutsättningarna för att stödja vården med kunskap och försäkringsmedicinskt beslutsstöd.

Men precis som SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, konstaterade i sin rapport om brist på underlag för effektiv behandling vid ME/CFS tidigare i veckan, så finner Socialstyrelsen att det behövs mer forskning kring sjukdom för att utforma ett kunskapsstöd.

– Underlaget är i dagsläget tyvärr inte tillräckligt för att det ska vara möjligt att ta fram nationella rekommendationer inom området. Det saknas tydliga svar i forskningen och det finns heller inte en samsyn inom vården kring diagnostisering och behandling, säger Lars-Torsten Larsson, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det betyder att det inte heller finns förutsättningar för Socialstyrelsen att arbeta vidare med ett generellt försäkringsstöd. Däremot ska behov av sjukskrivning bedömas individuellt som tidigare, säger Lars-Torsten Larsson.

– Det här är en patientgrupp som drabbas av stort lidande, något som kvalitativa studier visat och som vi hört vid dialog med patientföreningen RME. Både vårdpersonal och patienter bekräftar bilden att vården ser olika ut i landet och det finns också behov av bättre bemötande och samordnade insatser, säger han.

Relaterat material

Saknas underlag för behandlingar vid ME

Kunskap om kronisk trötthet för låg

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev