fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

21 vårdanställda saknade yrkeslegitimation - blev avslöjade

Publicerad: 5 juni 2017, 11:26

Foto: Thinkstock

Läkare saknade legitimation när Region Hallands revisorer granskade vårdpersonalens yrkeslegitimationer.

Ämnen i artikeln:

Region Halland

Revisorernas granskning avslöjade att 21 regionanställda saknade yrkeslegitimation. Tre anställda, en läkare och två sjuksköterskor, har tagits ur tjänst, skriver Hallands Nyheter.

Cristine Karlsson, personaldirektör på Region Halland säger till tidningen att de anställda är kvar i regionen, men att de har fått nya uppgifter som motsvarar deras formella kompetens.

– Sjuksköterskorna arbetar tills vidare som undersköterskor, säger hon till Hallands Nyheter.

Revisorernas granskning sker regelbundet och avsåg den här gången kontrollen av yrkeslegitimationer vid anställning eller inhyrning av personal. Socialstyrelsen ombads kontrollera regionens 3 803 sjuksköterskor och läkare, samt 231 inhyrda läkare och sjuksköterskor.

I 21 fall fanns personalen inte med i Socialstyrelsens register över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, skriver Hallands Nyheter. Efter en manuell kontroll visade det sig att 13 personer hade en godtagbar förklaring, exempelvis att de var sjuksköterskestudenter som i väntan på legitimation hade erbjudits anställning.

Revisorerna riktar kritik mot de åtta återstående fallen, däribland en ST-läkare och två sjuksköterskor, som arbetade trots att de saknade legitimation. De fem övriga hade inkodats som sjuksköterskor i personalsystemet, men arbetade med annat.

Regionens rekryteringar är sedan 2014 utlagd på en serviceavdelning, som kontrollerar legitimationerna. Enligt revisorerna borde regionen kontrollera personal bakåt i tiden, vilket hade kunnat leda till att de avslöjade fallen hade kunnat upptäckas och åtgärdas tidigare.

Att tre personer har arbetat i legitimationsyrken utan att kunna uppvisa legitimation betraktar regionen som otillfredsställande, skriver Hallands Nyheter. Felkodningen av de fem övriga anställda till legitimationsyrken betraktas som en risk.

Revisorerna efterlyser även åtgärder för att samtliga legitimerade yrkesgrupper ska ha giltiga legitimationer, vilket regionpolitikerna uppmanas att säkerställa.

Idag finns 21 yrkestitlar som kräver legitimation från Socialstyrelsen, däribland läkare, sjuksköterska och tandläkare. Olovlig användning av yrkestitel kan leda till böter, föreläggande eller förbud.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev