söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

240 deltagare på plats när sjuksköterskor i kirurgisk vård möts

Publicerad: 3 maj 2023, 14:03

Ordförande Karolina Härle på kongressen som pågår 3 och 4 maj.

Foto: Maria Sandgren/NFSK

Just nu pågår kongressen för Nationella föreningen för sjuksköterskor i kirurgisk vård, NFSK, i Uppsala. Dagens Medicin har frågat ordförande Karolina Härle om stämningen.


Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


– Den är jättebra, vi har nästan 240 deltagare. När vi hade våra första medlemsdagar 2016 var vi elva stycken, så vi har ju gjort en jätteresa. Det är superkul.

Årets tema är ”kirurgisk omvårdnad, i går, i dag i morgon”. Vad innebär det?
– Vi ser på hur sjukvården är i dag och hur vi kan blicka framåt. Och för att kunna blicka framåt tyckte vi att det var viktigt att ha även ha bakgrunden till vår profession och den utveckling som faktiskt har skett under de här drygt 100 åren sedan sjuksköterskeprofessionen tog form efter Florence Nightingale.

Vad tror du kommer att locka mest publik under kongressen?
– Vi hade en kanoninledning här på morgonen med en professor i omvårdnad som heter Ulrica Nilsson. Hon gav oss lite dåtidsperspektiv, men också fram tills i dag, om vad som hänt inom vår profession och inom omvårdnad. Den satte ribban.

– Jag tror att alla föreläsningar kommer att genomsyra de här dagarna. Sen kommer vi att ha paneldiskussioner, en patientrepresentant och parallella sessioner med sjuksköterskor och ledare som jag också tror kan locka många.

Vad är det viktigaste med de här dagarna?
– Både att vi får fylla på med kunskap som man kan ta med sig och använda i klinik, oavsett om man är vd eller sjuksköterska, och att få nätverka och träffa andra och dela med sig av erfarenheter.

– Det är viktigt att vi har sådana här mötesplatser för att stärka oss i vår professionella roll, för att behålla sjuksköterskor inom specialistvården och behålla kompetensen.

Läs också: Avancerad specialistsjuksköterska kan bli ny yrkesroll

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev