Omvårdnad
60 000 ska locka sjuksköterskor
Publicerad: 13 december 2016, 12:11
Foto: Thinkstock, Zest care
Nära 60 000 kronor i månaden plus natt-OB. Det lockar ett bemanningsföretag med för att få barnmorskor och barnsjuksköterskor att arbeta i Skåne.
Region Skåne har fått söka fler vägar för att kunna bemanna avdelningarna som drabbats av massuppsägningar. När de redan upphandlade bemanningsföretagen inte kan leverera sjuksköterskor får regionen gå ut med en förfrågan till andra företag, och i så fall direktupphandla. Ett av dem är Zest care.
I ett brev till sina anställda erbjuder Zest care 59 600 kronor i månaden bruttolön plus natt-OB till barnmorskor och barnsjuksköterskor som vill arbeta i Skåne.
– Det är en extrem kris. Det här är alldeles exceptionellt, säger företagets vd Outi Luiro, till Dagens Medicin.
Har ni någonsin erbjudit det tidigare?
– Nej, det har vi aldrig.
Vårdförbundet tycker den lönen är skälig.
– Det är marknadskrafter som styr. Bemanningsföretag är på sätt och vis lönedrivande. De vispar upp lönerna, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne.
Han tycker det ”börjar bli på rätt nivå” när lönen för specialistsjuksköterskor ligger på 50–60 000 kronor per månad. Däremot tycker han inte att erbjudandena skulle komma från bemanningsföretag.
– Det man kan fundera på är vad skattepengarna går till. Vad betalar Region Skåne bemanningsföretagen och varför använder man inte pengarna till att behålla kunskapen?
Region Skåne betalar inte mer i detta fall än man normalt betalar bemanningsföretagen. I stället är det företagen som får dra ner vinstmarginalen för att kunna erbjuda högre löner.
Outi Luiro säger att de satt lönen så högt för att den ska matcha den som ges i Norge. Bristen på barnmorskor och barnsjuksköterskor beror enligt henne på att sjuksköterskorna arbetar i grannlandet i väster. Hon tror inte heller att hennes företag kommer kunna hitta tillräckligt med arbetskraft.
Outi Luiro, som själv är sjuksköterska, är förundrad över hur Region Skåne och andra landsting hanterar sina resurser.
– Det är en förvånande strategi, tycker jag som företagare. Hade jag haft samma strategi hade vi varit i konkurs för länge sedan, säger hon och fortsätter:
– Vi måste börja åtgärda de verkliga orsakerna till sjuksköterskebristen i stället för att tramsa om att det saknas karriärstegar och utbildningsplatser. Vad spelar det för roll hur många tusen vi utbildar när de genast söker norsk legitimation?
Hon påpekar att regionen å ena sidan säger nej till sjuksköterskornas krav, å andra sidan är villig att betala bemanningsföretag för att fylla luckorna. Samtidigt är lönen bara en av många faktorer som skapar en bra arbetsgivare.
– Jag saknar fullständigt det perspektivet från landstingens sida: ”Hur blir vi en bra och konkurrenskraftig arbetsgivare?”. Sjuksköterskorna anser att den viktigaste faktorn är att återfå kontrollen över sina liv och inte frågas om de kan jobba dubbla pass, jobba helg, ta sen semester och inte få tid för utbildning.
Chefläkaren Mats Molt, som fått uppdraget att försöka hålla förlossning och barnsjukvård i Skåne intakt efter alla uppsägningar, säger att han förstår både regionens handlande och kritiken. Region Skåne har valt att invänta både centrala och lokala förhandlingar med Vårdförbundet, men det har lett till dyra akutåtgärder.
– Det blir stressigt för verksamheten och vi drar på oss kostnader. Men man måste följa de arbetsrättsliga reglerna i den svenska modellen. Jag kan förstå båda sidorna, säger han.
Dagens Medicin har sökt Region Skåne för en kommentar om kostnaden för hyrpersonal.
JESPER CEDERBERG