fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Akuterna på Sahlgrenska och Akademiska anmäls

Publicerad: 13 mars 2019, 11:28

Akademiska sjukhusets och Sahlgrenska universitetssjukhusets akutmottagning. Foto: Staffan Claesson och Robin Aron/Bildbyrån

Bristen på vårdplatser tvingar både Akademiska sjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset att lägga patienter i korridorerna, där de kan få vänta i mer än ett dygn på hjälp. Nu anmäls sjukhusen av skyddsombud.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetAkademiska sjukhusetAkutsjukvård

På Akademiska sjukhusets akutmottagning är det inte ovanligt med uppåt tjugo patienter i taget som ligger och väntar på att slussas vidare till en säng på en vårdavdelning, berättar två skyddsombud på sjukhuset till Sveriges Radio P4 Uppland.

Väntan på en plats är också lång. 24 timmar är inte ovanligt och rekord ligger på 30 timmar under året.

– Jag finner inga ord hur hemsk vår situation är, säger Malin Gutentoft, skyddsombud för Vårdförbundet, till Sveriges Radio P4 Uppland.

Tillsammans med ett skyddsombud för Kommunal har hon anmält situationen till arbetsgivaren, som håller med om att det inte finns tillräckligt många vårdplatser som hålls öppna.

– Vi jobbar väldigt hårt med att försöka skapa vårdplatser och vi jobbar med arbetsmiljön på vårdavdelningarna för att kunna rekrytera sjuksköterskor, säger Anette Skoglund, verksamhetschef akutsjukvård på Akademiska, till Sveriges Radio P4 Uppland.

En tvärfacklig anmälan har också skyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset överlämnat, men till Arbetsmiljöverket, skriver tidningen Vårdfokus. Detta efter att inte varit nöjda med det svar som de fick på den arbetsmiljöanmälan som lämnades till sjukhusledningen i mitten av februari.

Precis som på Akademiska är det platsbrist som håller kvar patienter i korridorerna.

– I februari i år låg dagligen mellan 8 och 24 patienter kvar på akuten i väntan på att få komma till en vårdavdelning. Som längst kunde de få vänta upp till tre dygn. Personalen mådde fruktansvärt dåligt. Vissa grät efter arbetspassen, säger Nicklas Martinsson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, till Vårdfokus.

I mars har belastningen lättat men skyddsombuden menar att de rutiner som finns på plats inte längre räcker till när patienttrycket ökar, exempelvis under influensatider. Anmälan välkomnas av vårdenhetscheferna på mottagningen.

– Någonting måste göras. Vi har hamnat i en situation där vi inte själva äger hela problemet. Vi kan göra väldigt mycket för arbetsmiljön på akuten, vilket vi också har gjort, men vårdplatsfrågan äger vi inte och den behöver lyftas, säger Sari Siirilä, vårdenhetschef på akut- och olycksmottagningen, till Vårdfokus.

Fackförbunden Vårdförbundet, Kommunal, Saco och Vision står bakom anmälan till Arbetsmiljöverket.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev