fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Akutlarm stängdes av under sittrond

Publicerad: 6 november 2019, 14:31

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

När en patient vid en vårdavdelning i Örebro blev medvetslös satt personalen i möte. För att inte bli störda hade de stängt av larmet. Händelsen har nu lex Maria-anmälts.

Ämnen i artikeln:

Akutsjukvård

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


– Det är ett larm som utlöses vid misstänkt hjärtstopp så händelsen är väldigt allvarlig, säger Agneta Westman, tf anmälningsansvarig för enheten.

Det var i samband med att en patient blev medvetslös vid en vårdavdelning i Örebro som akutlarmet utlöstes. När akutteamet med narkosläkare och narkossköterska kom till platsen kunde de inte hitta vårdavdelningens personal.

– Akutteamet kom som de skulle. Men vårdpersonalen kom inte. De hade stängt av larmet när de hade sittrond. Det försvårade situationen för akutteamet som inte visste vem patienten var, eller vad som hänt, säger Agneta Westman.

Händelsen har nu lex Maria-anmälts och ska utredas.

– Det är oklart hur de tänkte när de stängde av larmet. Men det får inte upprepas, man får absolut inte stänga av ett larm. Det är att äventyra patientsäkerheten, säger Agneta Westman.

Den berörda patienten klarade sig utan skador.

– Personalen befarade att det rörde sig om ett hjärtstopp. Och vi valde att göra en anmälan därför att patienten riskerade att skadas allvarligt, säger Agneta Westman.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev