måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ambulansanställd kidnappad under utryckning

Publicerad: 24 mars 2015, 09:08

Sjuksköterska tvingades in i en privatbil.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Vid halv tretiden natten till torsdag i förra veckan stoppades en av ambulansföretaget Falcks ambulanser i södra Stockholm. Ambulansen var på väg till sjukhus med en patient när en privatbil ställde sig i vägen.

När den sjuksköterska som satt i ambulansen öppnade dörren för att undersöka vad som hänt blev hen indragen i privatbilen. Där fanns en person i vad som beskrivs som ett allvarligt tillstånd, enligt uppgift från Falck. Privatbilen, med sjuksköterskan och två till tre andra personer, kördes sedan i väg till sjukhus.

Skedde det under tvång?

– Ja, det får man anse att det var, säger Lotta Smith, kommunikationsansvarig för Falck Sverige, till Dagens Medicin.

Hon vill själv inte kalla det en kidnappning med hänvisning till att företaget inte är klar med sin händelseanalys. Samtidigt har händelsen polisanmälts som olaga frihetsberövande.

Väl framme på sjukhuset lämnades personen i privatbilen över till vården och tvångssituationen upphörde, förklarar Lotta Smith.

Hon uppger att ingen av Falcks anställda skadades fysiskt och att de ”efter omständigheterna mår väl”.

Hade ni som arbetsgivare kunnat undvika den här situationen?

– Jag har själv svårt att se det, men analysen får visa om man kan göra något annorlunda. I det här fallet var det så att de öppnade dörren och tittade ut för att se vad som pågick.

Den patient som befann sig i ambulansen var vid tillfället stabil, enligt Lotta Smith, och transporterades också till sjukhus. När händelseanalysen är klar ska företaget ta ställning till om det ska göras en lex Maria-anmälan. En anmälan till Arbetsmiljöverket är redan gjord.

Falcks huvudskyddsombud Hans Bergkvist avböjer att kommentera händelsen och Dagens Medicin har även sökt ambulanspersonalen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev