Omvårdnad
Ambulansen som tar båten till patienten
Publicerad: 13 april 2016, 06:00
Bild 1/6 Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Där himmel möter hav ser det ut som om båtarna är på väg att ramla över horisontens kant. En synvilla förstås. Men en ambulansbil på vågorna är en realitet i Göteborgs skärgård.
Med hjälp av både båt och ambulans ökar vi tillgängligheten till vård för dem som bor på öarna. – Oscar Pihlblad, sjuksköterska
Den fullt utrustade ambulansen står dock säkert på fördäck på en snabbgående katamaran, Rescuer, som är redo att ta sig ut till sjuka eller nödställda på öarna i framför allt Göteborgs södra skärgård.
– Det här är ett helt nytt koncept som vi är ensamma om. Med hjälp av både båt och ambulans ökar vi tillgängligheten till vård för dem som bor på öarna. Vi kan – om vägen tillåter – köra ambulans hela vägen fram till patienten och sedan ta oss in till Sahlgrenska i ett svep, utan omlasting, berättar Oscar Pihlblad, en av ambulanssjuksköterskorna som bemannar Rescuer med hemmahamn på Donsö, 20 minuters båtresa från fastlandet.
För de totalt 4 500 boende i södra skärgården, som saknar landfast vägförbindelse, innebär ambulansbåten en ökad trygghet. Men den ska även serva öarna norr om farleden in till Göteborg, då ambulansen där är upptagen.
Sahlgrenska universitetssjukhuset har upphandlat tjänsten med båt, ambulans, sjukvårdspersonal och besättning från ett rederi som specialbyggt Rescuer för ändamålet.
Normalt används denna typ av katamaran för transporter till vindkraftparker till havs. Med sina två skrov ligger den stabilt i vattnet och låter sig inte påverkas av svall och vågor på samma sätt som vanliga enkölade båtar.
– Det gör att överfarten, med patienter i ambulans på fördäck, brukar vara lugn och tyst, utan sjögång. Vi slipper allt det buller som annars finns vid utryckningar och hör bara hur vattnet skvätter över biltaket. Det är skönt att kunna tala med patienten och med sin kollega i vanlig samtalston, säger sjuksköterskan Ida Jogeland.
Båt och ambulans ska kunna lämna kaj tre minuter efter larm och vara på plats hos patienten inom 20 minuter. Det är samma mål som ambulanserna inne i Göteborg har.
För att ha ständig beredskap arbetar sjuksköterskorna, två åt gången, enligt kollektivavtal för sjöfolk. Detta ger möjlighet till pass om fem till tio dygn med långa ledigheter däremellan. Även besättningsmännen har långa dygnspass.
Det tjänstgörande teamet, om fyra personer, bor i en liten lägenhet i Donsö hamn, omgivna av sjöbodar, rederikontor och ett fiskrökeri. De har varsin sovhytt, ett gemensamt litet vardagsrum, kokvrå och matplats med utsikt mot vattnet, åt två håll.
– Arbetsmiljön är det inget fel på. Jag trivs jättebra med att arbeta så här, jag går på ett schema där jag är i tjänst fem dygn och sedan är ledig åtta, berättar Ida Jogeland, som arbetat både inom hemsjukvård och i mer ordinär ambulansverksamhet tidigare. Trots att hon inte är sjövan eller har någon erfarenhet av skärgårdsliv har hon funnit sig till rätta på båten och i arbetslaget.
Att arbeta och bo tätt inpå varandra kan slita på relationerna.
Båtens befälhavare Johannes Ahlström och styrman Daniel Bergkvist menar att sjöfolk är mer vana att dela liv under längre perioder men att sjuksköterskorna på Rescuer visat sig ha social förmåga och anpassat sig bra.
– Det blir till och med roligare och roligare ju mer vi lär känna varandra, säger Johannes Ahlström.
Vissa dagar kan vara helt utan utryckningar medan andra kan bli mer hektiska.
– Det gäller att kunna ställa om snabbt och alltid ha en plan för hur vi ska agera och planera, säger Oscar Pihlblad.
500 utryckningar om året ska Rescuer kunna göra, enligt avtalet. Men det ser redan ut att bli fler.
– Tillgången på ambulansens tjänster kanske har ökat efterfrågan. Verksamheten är fortfarande på implementeringsstadiet, så vi följer utvecklingen noga, säger Anna-Karin Juwél Egeland, verksamhetschef för ambulans och prehospital akutsjukvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Det finns också planer på att sjuksköterskorna på Rescuer ska utveckla närmare samarbete med primär- och hemsjukvård, ett arbete som ännu inte tagit fart.
– Vi vill att mer löses på plats så att patienter inte åker till akuten på Sahlgrenska i onödan, säger Anna-Karin Juwél Egeland.
Relaterat material
MIA WÄRNGÅRD