söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ambulansens rast en livsfara

Publicerad: 4 juli 2016, 13:38

Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Ett nytt system som reglerar ambulanspersonalens raster kan utsätta patienter för livsfara och upprör ambulanspersonalen i Skaraborg, enligt en undersökning som P4 Skaraborg har gjort.


Efter en genomgång av ambulansens avvikelserapporter under årets första sex månader rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg att det nya systemet för ambulanspersonalens raster kan innebära en patientfara.

Rasterna styrs av en rastkoordinator som kopplar av och på ambulanserna från SOS radar vid måltidsuppehåll, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg. Systemet har inneburit att patienter fått vänta länge på ambulans eftersom den bil som varit närmast inte kunnat nås av SOS.

”Det känns vedervärdigt att sätta ambulanser på rast när det ledde till en försening att nå patienten på ungefär 20 minuter, en patient som i mina ögon var kritiskt dålig förenat med livsfara”, skriver en ambulanssjuksköterska i en av avvikelserapporterna som radion tagit del av.

Innan det nya systemet kom till var ambulanserna alltid nåbara av SOS och rasterna avbröts om situationen krävde det. Enligt radion infördes systemet med rasterna i början av året som en konsekvens av att facket och arbetsgivaren inte kom överens om ersättning för måltidsuppehåll.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev