lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ambulansfack rasar mot 24/7-avtalet i Dalarna

Publicerad: 18 mars 2015, 14:06

Avtalet omfattar inte ambulanssjukvården och det skapar ett a- och ett b-lag, anser Alarm ambulansförbundet.

Ämnen i artikeln:

Landstinget DalarnaAmbulanssjukvård

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Ambulanspersonalen i Dalarna är lika mycket 24/7-personal som alla andra och den är redan lägre lönesatt än sina kollegor på akuten, säger Henrik Johansson, ordförande i Alarm ambulansförbundet, till Dagens Medicin.

När Landstinget Dalarna i går, tisdag, presenterade sitt nya 24/7-avtal för ersättning till sjuksköterskor som jobbar nätter och helger stod det klart att det inte omfattade ambulanssjukvården. Samma dag fick Alarm ambulansförbundet elva nya medlemmar i Dalarna, berättar Henrik Johansson.

– Den här frågan engagerar, säger han.

Henrik Johansson är tydlig med att förbundet inte missunnar andra sjuksköterskor den bonus de nu kan få men anser samtidigt att det riskerar att skapa ett a- och ett b-lag.

– Det finns de på sjukhusen som hade bra betalt tidigare, men ingen gjorde någon affär av det. Men nu är det ganska påtagligt, vi pratar många tusenlappar i månaden, säger han.

Alarm ambulansförbundet organiserar ungefär 40 procent av de anställda i Dalarnas ambulanssjukvård. Förbundet har inte fått gehör för sina krav om att det nya 24/7-avtalet även skulle omfatta ambulanssjukvården.

Om det gjorde det, skulle ni vara nöjda med ersättningsnivån?

– Nöjda vet jag inte, men det finns en rättviseaspekt. Generellt sett tycker vi att ambulanspersonalen är för dåligt kompenserad för de risker den tar. Vi ser också ökade sjuktal, säger Henrik Johansson.

Ambulanssjuksköterskorna i Landstinget Dalarna omfattas av ett centralt framförhandlat avtal.

Dagens Medicin har sökt Karin Stikå Mjöberg, landstingsdirektör i Landstinget Dalarna, och Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundet avdelning Dalarna, för kommentarer.

Relaterat material

Dalarnas nya 24/7-avtal är ”Sverigebäst”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev