Omvårdnad
Ambulanspersonal ska lösa kompetensbrist på akuten
Publicerad: 8 oktober 2018, 12:34
Foto: Marie Birkl
Ambulanssjuksköterskor i Östersund ska nattetid gör sig tillgängliga på sjukhusets akutmottagning, till personalens stora missnöje.
Beslutet innebär att Östersunds ambulanssjuksköterskor på natten inte ska utgå från ambulansstationen, utan från akutmottagningen på Östersunds sjukhus. Detta för att stötta mottagningens sjuksköterskor med kompetens.
– De har en högre kompetens än många av sjuksköterskorna på akuten, som inte har specialistutbildning, säger Anita Secher, chef för ambulanssjukvården och akutsjukvården i Region Jämtland Härjedalen, till Dagens Medicin.
Men beslutet stöter på kritik från den berörda personalen som menar att en ännu högre arbetsbelastning kan påverka kritiska moment i den ordinarie tjänstgöringen, som till exempel nattkörning.
– Vi blir uttröttade på grund av att man fyller luckorna mellan larmen på nätterna med uppdrag på akuten, säger Björne Bergenby, ambulanssjuksköterska och skyddsombud till Sveriges Radio P4 Jämtland.
Anita Secher betonar att den ordinarie verksamheten går i första hand, men att det just nattetid finns utrymme att bistå på akutmottagningen.
– När vi tittar på uppdragsfrekvensen mellan klockan 24:00 och 07:00 så har de i snitt tre uppdrag fördelat på två bilar, säger hon.
Än återstår vissa praktiska detaljer innan beslutet träder i kraft. De nya arbetsuppgifterna för ambulanspersonalen kommer utvärderas men har inget slutdatum, meddelar Anita Secher.
Efter publiceringen har Anita Secher hört av sig till Dagens Medicin angående artikelns innehåll. Hon menar att det inte alls råder kompetensbrist på akutmottagningen utan att beslutet enbart tagits för att resurser – i det här fallet ambulanspersonalen – ska användas på bästa sätt.
ADAM WENELL